Danskere er fornuftige med investering i aktier

Danskere er fornuftige med investering i aktier

Aktiemarkedet har nydt enorm fremgang i Danmark i løbet af de seneste 12-15 måneder. Alene i januar og februar i 2021 skød danske private investorer mere end 20 milliarder kroner i fonde. På samme tid viser tal fra Epinion at mange danske mænd og kvinder sørger for at klæde sig godt på med basal viden i forhold til investering. 

Flere danskere fokuserer på risikospredning

Det er ikke overraskende at mange danskere har fokus på at opnå et attraktivt afkast, når de investerer i aktier. Men faktisk har flere danske mænd og kvinder øje for risikospredning. Over tyve procent af de adspurgte i den ovennævnte undersøgelse af Epinion indikerer at risikospredning er det vigtigste i forhold til investering i investeringsfonde.

Birgitte Søgaard Holm, som er direktør for Investering & Opsparing hos Finans Danmark, påpeger det positive ved undersøgelsen af Epinion. Holm fremhæver at intet ved undersøgelsen indikerer at mange danskere drives af spekulative motiver, når de leger med tanken om at investere.

Holm har for nyligt været i medierne for at fremhæve hvor vigtigt det er at vide hvad man investerer i. Mange frygter at nye investorer på aktiemarkedet henter rådgivning fra de sociale medier. Det kan ofte være bedre at læse en side som Mininvestering.dks ultimative guide til aktier, der er forberedt af eksperter, som har erfaring med investering i aktier.

Nye muligheder for investeringer

Før i tiden ville de fleste udelukkende forbinde investeringer med køb af aktier. Det er naturligvis stadigvæk muligt i dag, men det er meget mere end det. I løbet af de seneste år er der kommet et øget fokus i at investere i kryptovaluta og NFT.

Her taler vi hverken for eller imod at gennemføre den slags investeringer. Det kræver en mere dybdegående analyse at kigge på om du ønsker at investere i fx Bitcoin eller NFT og hvad det potentielt kan give dig i det lange løb.

Realiteten er dog at der er kommet flere muligheder for at investere. Heldigvis er danskere generelt fornuftige med deres investeringer, og derfor satser de færreste i blinde. Som sagt er dette hverken en opfordring til at investere i de nye mere tech-fokuserede muligheder, men i stedet et generelt overblik over markedet.

Er de sociale medier at takke for aktiemarkedets vækst?

Mens det er vigtigt at være påpasselig med tips og tricks til aktieinvestering på de sociale medier, er det stadigvæk værd at fremhæve at de sociale medier højst sandsynligt er at takke for markedets vækst.

Sociale medier som Facebook, Instagram og TikTok har været med til at sprede information om at det er muligt at investere i aktier. Danskerne, og andre dele af verdensbefolkningen, har slået øjnene op for mulighederne for at investere. Ifølge Kåre Valgreen, som er investeringschef for Investering & Opsparing i Finans Danmark, er det ikke alene positivt for den enkelte dansker, men også for hele samfundet som helhed.

Husk altid at være objektiv og realistisk, når du ser tips og tricks på de sociale medier. Det er vigtigt at du bruger det som stof til analyse, og ikke blindt vælger at investere i nogle aktier blot fordi en bestemt influencer siger at det er en god ide.

Det er blevet nemmere at investere

Generelt kan det ikke beskrives som at være nemt at investere. Du bruger dine hårdt optjente penge på muligheder, der potentielt kan føre til at du kan tjene flere penge. Hvis det var nemt, ville alle gøre det. Dog er det blevet meget nemmere. Et er de sociale medier, som vi har gennemgået ovenfor.

Noget andet er at du kan læse utroligt meget information om NFT’er, kryptovaluta, aktier og hvad du ellers har lyst til at vide mere om, når du surfer på internettet. Den nemmere tilgængelighed bidrager muligvis til at flere danskere hopper på aktievognen, som vi kigger på nedenfor.

Hvor mange danskere er hoppet med på aktievognen?

Tal viste tidligere i år at alene i det første kvartal af 2021, er der hoppet flere nye private investorer med på aktievognen end i det første kvartal i 2017, 2018, 2019 samlet set. I perioden mellem februar 2020 og marts 2021 har 64.000 danske mænd og kvinder valgt at købe aktier i en dansk børsnoteret virksomhed.

Husk at tage den med ro

Det er vigtigt at slutte af med at påpege at det er vigtigt at tage den med ro. Mens du potentielt kan opnå det gennemsnitlige afkast på ca. syv procent om året, eller måske mere end det, er det ingen hastesag.

Det er bedre at du tager dig god tid til at sætte dig ind i alting, før du investerer dine hårdt optjente penge i aktier, som du ikke har analyseret. Husk at nyde gavn af rådgivning. Du kan fx starte med at kigge på nogle af de eksperter, som er nævnt i denne artikel, og læse andre nyheder om aktiemarkedets udvikling i løbet af det seneste år.