Danmark har indleveret det største antal patentansøgninger nogensinde og placerer sig som det tredje mest innovative land i Europa. Det viser det seneste patent-indeks fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Vedvarende energi indtager førstepladsen, mens der inden for bioteknologi og medicinsk teknologi er sket et fald i antallet af danske ansøgninger.

PRESSEMEDDELELSE: Ny rekord – Danmark har det største antal patentansøgninger nogensinde

I 2019 sendte danske virksomheder og udviklere 2.404 patentansøgninger afsted til Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Det viser det årlige patent-indeks fra EPO, der blev offentliggjort i dag. Med en stigning på 0,8 procent i 2019 er der tale om det største antal patentansøgninger fra danske virksomheder til EPO nogensinde.

”Det er glædeligt, at Danmark igen i år når nye højder i antallet af patentansøgninger, og det viser, at vi i dansk erhvervsliv og forskningsmiljøet har en stærk innovationskraft. Vi er optaget af at sikre mest mulig innovation omsættes til ansvarlig vækst. Derfor gælder det om at bruge patenterne, så de gør gavn for virksomhederne og styrker konkurrenceevnen overfor andre udenlandske virksomheder,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Danmark er det tredje mest innovative land målt på antal patentansøgninger per indbygger. Med 412 patentansøgninger per million indbygger placerer Danmark sig helt i toppen blandt EPOs 38 medlemslande, kun overgået af Schweiz og Sverige. Danmark placerer sig herved foran lande som Holland, Tyskland og Finland.

Med en vækst på 24,6 procent er hovedparten af de danske ansøgninger i kategorien for motorer, pumper og turbiner, hvor tiltag inden for vedvarende energi er kategoriseret. Omvendt ses et fald i antallet af patentansøgninger på 10 procent i kategorierne inden for bioteknologi og medicinsk teknologi.  

Novozymes, Vestas og Novo Nordisk topper fortsat listen over antal patentansøgninger fra danske virksomheder.

Tidligere på året offentliggjorde Patent- og Varemærkestyrelsen analysen ’Danmarks grønne styrkeposition – En analyse af det danske patentlandskab’, der også viste, at en af Danmarks største styrkepositioner ligger inden for vedvarende energi.

For overblik over statistikker, se EPOs årsrapport på www.epo.org/patent-index2019

PRESSEMEDDELELSE: Ny rekord – Danmark har det største antal patentansøgninger nogensinde

Kilde / Logo / Foto: Patent og Varemærkestyrelsen

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen