Julemaden er fyldt med fedt, og mange skyller de fedtholdige rester ud i håndvasken. Med tre gode råd fra Danmarks største kloakvirksomhed, Norva24, kan du undgå tilstoppede afløb i julen.

PRESSEMEDDELELSE: Danskerne skyller julefedtet ud i håndvasken – sådan undgår du stoppede afløb

Tre ud af fire danskere forventer at få serveret and juleaften, men hældes det overskydende fedt i håndvasken, kan det stoppe afløbet. Foto: PR.

Julen nærmer sig, og det samme gør de traditionelle juleretter. En ny markedsanalyse fra Coop viser, at tre ud af fire danskere forventer at få serveret and juleaften, og i næsten ni ud af ti hjem står den på brun sovs og brunede kartofler som tilbehør. Skulle der være sovs tilovers, ryger det ofte ned i håndvasken sammen med det overflødige fedt fra julestegen. Men det er en fejl, hvis man spørger Kathrin Møller Kristiansen, der er driftschef hos Norva24, Skandinaviens største udbyder af kloakservice.

– Noget af det værste, man kan udsætte afløbet for, er at skylle fedt ud i håndvasken. Mange vælger at skylle fade og tallerkner med fedt og sovs, så det går hurtigere med opvasken, men det koster i sidste ende, hvor afløbet giver op, siger Kathrin Møller Kristiansen.

Problemer med afløb topper i julen

Et stoppet afløb er ubelejligt, særligt hvis huset er fyldt med gæster. Hos Norva24 oplever man større travlhed i julen og til nytår, hvor flere husstande får akutte problemer med afløbet.

– I slutningen af december får vi ekstra mange henvendelser fra folk, der har skyllet flydende madrester ud i håndvasken. Mange er ikke opmærksomme på, hvorfor afløbet pludselig stopper til, og ofte tror vores kunder, at det skyldes længere tid med almindelig brug af håndvasken, men julefedtet skaber altså hurtigt selv en prop. Selvom fedtet er flydende, når det bliver hældt i, kan det hurtigt størkne i afløbet og tilstoppe røret, siger Kathrin Møller Kristiansen, der her giver sine tips til, hvordan du undgår et stoppet afløb i julen.

Hæld fedt i en flaske

Stegefedt, olie og smør bør ikke ende i afløbet. Hvis olie eller fedt stadig er flydende på panden, kan det hældes i en tom flaske eller mælkekarton, før det smides ud. Vil du ikke kaste det flydende fedt i skraldespanden, kan flasken lægges i fryseren og smides ud, når indholdet er størknet.

PRESSEMEDDELELSE: Danskerne skyller julefedtet ud i håndvasken – sådan undgår du stoppede afløb

Hos Norva24 oplever man større travlhed i julen, hvor flere husstande får akutte problemer med afløbet. Foto: PR.

Lad fedtet fra julestegen størkne

Et fad med fedt bør afkøles, så fedtet stivner. Derefter kan det skrabes af og smides i skraldespanden. Er der stadig fedt tilbage, kan resten tørres væk med køkkenrulle. Bagefter er fadet klar til at blive vasket uden overflødigt fedt.

Kom stearinrester i varmt vand

Julen er højsæson for levende lys og dryppende stearin. Mange rengør lysestagen ved at skylle stearinen ud i vasken med kogende vand, men det flydende stearin størkner hurtigt og kan nemt efterlade et tilstoppet afløb. Læg i stedet lysestagen med stearin i varmt vand. Når vandet er afkølet, vil stearinen ligge på overfladen og kan derefter smides i skraldespanden.

PRESSEMEDDELELSE: Danskerne skyller julefedtet ud i håndvasken – sådan undgår du stoppede afløb

Kilde / Logo / Foto: Norva24

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen