Selv i krisetider må akutte teknologiske tiltag ikke underminere den individuelle borgers ret til privatliv og kontrol over egne data

PRESSEMEDDELELSE: Corona-app skal respektere privatlivets fred

En lang række krav og kriterier, skal være opfyldt, så en dansk corona-app ikke ender som unødvendig overvågning.

Der arbejdes i Danmark og i resten af verden i øjeblikket på flere forskellige løsninger til en app, der kan hjælpe med at overvåge og mindske udbredelsen af sygdommen COVID-19. Som udgangspunkt er det oplagt, at også teknologierne hjælper i kampen mod corona, men det må ikke ske forhastet, og der en lang række krav og kriterier, der skal være opfyldt, så det ikke ender med unødvendig overvågning, lyder det fra Ingeniørforeningen, IDA, der har opsummeret en række anbefalinger og forudsætinger for overvågningsapps.

Kåre Løvgren, der formand for det fagtekniske netværk IDA IT, anerkender at pandemien har udløst en ekstraordinær situation, men at det ikke må medføre, at fundamental dataetik tilsidesættes med henvisning til nødlove.

”Man skal ikke i kriseberedskabets navn gå på kompromis med it-sikkerhed og privacy. Derfor er det vigtigt, at der indsamles den mindst mulige mængde data og kun til det oprindelige formål. Desuden skal borgere, der frivilligt bruger app’en altid sikres anonymitet, og vide præcist hvilke data, der bliver indsamlet om dem,” siger IDA IT’s formand og understreger, at man når som helst skal kunne slette app og egne data.

Kåre Løvgren mener, at formålet med app’en skal være præcist formuleret, og at designet er tilpasset app’ens formål. Derudover skal app’en have en helt klar udløbsdato, så det står klart, at overvågnings-apps ikke er en del af en ny hverdag.

”Jeg ser helst, at en dansk corona-app bliver udarbejdet under inddragelse af uafhængige juridiske privacy-eksperter og specialister indenfor it-sikkerhed. Der er desuden desværre eksempler på, at persondata ikke er blevet slettet, og det skal vi ikke ud i igen. Derfor er det helt essentielt, at der udpeges en specifik tilsynsmyndighed, som har til opgave at sikre, at alt data slettes, når hverdagen vender tilbage. Fuldstændig transparens kan også opnås ved en 100% open source baseret app. Så er det muligt at kontrollere, at den gør det rigtige, kun det den skal, og at der ikke er sikkerhedshuller og bagdøre, og faktisk se om data bliver slettet til tiden,” siger han.

IDA IT’s formand tilføjer, at oplysninger om, at en bruger er smittet med covid-19, skal være valideret af sundhedsmyndighederne for at undgå fejl og misbrug.

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

PRESSEMEDDELELSE: Danske virksomheder udsættes dagligt for cyberangreb

Kilde / Logo / Foto: Ingeniørforeningen, IDA

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen