To nye bøger styrker lederes evne til at håndtere akut kritiske situationer – før, under og efter.

Ifølge European Maritime Safety Agency (EMSA), blev der i 2022 indrapporteret i alt 2.510 utilsigtede hændelser ombord på skibe. Mørketallet kendes ikke, men antallet af registrerede alvorlige og meget alvorlige tilskadekomster var samme år 656, og der var 38 dødsfald. På trods af de mange risici til søs, klædes kun få maritime ledere reelt på til at kunne håndtere akut kritiske situationer. Nu er der udgivet to manualiserede ledelsesbøger om håndtering af akut kritiske situationer om bord på skibe.

Det er psykologerne Ivan Doulgerof og Frank Lamberg Nielsen, der står bag de to manualiserede ledelsesbøger. Den ene bog henvender sig til navigatører, mens den anden henvender sig til maskinmestre. Begge psykologer har operative ledelsesbaggrunde og har selv erfaring med håndtering af akut kritiske situationer i operative sammenhænge.

PRESSEMEDDELELSE - Akut kritiske situationer: Håndbøger for Operative Ledere

Viden om og indsigt i operativ ledelse og psykologi er vigtige forudsætninger for, effektivt, at kunne håndtere akut kritiske situationer i operative sammenhænge – både før, under og efter”, siger Ivan Doulgerof, der blandt andet er tidligere chefpsykolog i Røde Kors og Officer af Reserven i Hæren.

Medforfatter Frank Lamberg Nielsen, der selv er uddannet navigatør og også er tidligere Officer af Reserven i Hæren, fortsætter “Søfarende repræsenterer jo en særlig gruppe mennesker, der skal løse særlige opgaver under særlige vilkår i særlige miljøer præget af en vis grad af uforudsigelighed og risici. Maritime ledere bør selvfølgelig være klædt særligt på for at kunne håndtere de nødsituationer, der måtte kunne opstå om bord”.

Bøgerne giver tydelige og praktiske anvisninger til alle, der arbejder i operative miljøer, hvor risikoen for akut kritiske situationer altid er til stede. Igennem bøgerne præsenterer forfatterne koncentreret og letlæselig viden om ledelse under nødsituationer. Den trinvise tilgang er både struktureret og sammenhængende, og operativ psykologi løber som en rød tråd igennem begge bøger.

Ifølge Jeppe Carstensen, der er Efteruddannelses- og Kursuschef ved SIMAC i Svendborg, er ”hver anvisning, lige fra personlig indsigt, til at genvinde selvkontrol og at lede andre i akut kritiske situationer, samt håndtering af konsekvenserne af nødsituationer, både solid og direkte anvendelig”. Jeppe Carstensen fortsætter ”De to bøger er nyskabende i deres form. Der skrives direkte til læseren, og handleanvisningerne er strukturerede og manualiserede. Indholdet bør være en integreret del af undervisningen på alle maritime uddannelser og Crew Resource Management træningskurser”.

Gennem mere end to årtier har psykologerne arbejdet tæt med operative ledere. De har været arkitekterne bag specialiserede Human Factor- og Team Enhancement-programmer for en af verdens største træningsorganisationer. Derudover har de udviklet en række integrerede træningsprogrammer skræddersyet til operative ledere. Psykologerne har konsulentaftaler med virksomheder som Maersk Training A/S og SIMAC, hvor de leverer eksterne psykologfaglige konsulentydelser inden for bl.a. lederudvælgelse, operativ ledertræning, Human Factor-vurderinger, pirateri og gidseltagninger.

Bøgerne “The Bridge Emergency Preparedness Manual – An Operational Leadership Perspective” og “The Engine Room Emergency Preparedness Manual – An Operational Leadership Perspective”, lanceres 31.05.2024 under Europa-Kommissionens årlige interessentkonference, European Maritime Days, der i år afholdes på SIMAC i Svendborg. Ledelsesbøgerne, der kan købes gennem SIMAC, er udgivet på Engelsk, og indholdet er i overensstemmelse med IMO Standards of Training, Certification, and Watchkeeping (STCW).

Efter European Maritime Days 2024, vil bøgernes indhold blive anvendt under SIMAC træningskurser.

For yderligere information kontakt:

Jeppe Sylvest Carstensen, Head of SIMAC Training /// (+ 45) 72 21 56 50 /// Jca@simac.dk

Ivan Doulgerof, Chefpsykolog /// (+45) 51 64 96 46 /// ido@doulgerof-lamberg.com

Frank Lamberg Nielsen, Programdirektør og psykolog /// (+45) 41 35 86 36 /// fln@doulgerof-lamberg.com

KILDE / FOTO: Svendborg International Maritime Academy (SIMAC)

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen