Med god hjælp fra bæredygtighedseksperter i et EU-projekt har arrangørerne bag VM i ridesport 2022 i Herning lagt et tårnhøjt, grønt ambitionsniveau.

PRESSEMEDDELELSE  -Hernings gigantiske ridesports-VM bliver et showroom for dansk bæredygtighed
ECCO FEI World Championships Herning består af i alt fire discipliner inden for ridesport; ridebanespringning, dressur, voltigering og paradressur. Her et glimt fra den store springbane, der er anlagt på MCH Arena fra Europamesterskaberne i 2013, FC Midtjyllands faste hjemmebane. Foto: Ridehesten.com

Når 200.000 tilskuere, 1.000 heste, 1.200 mediefolk og ca. 200 mio. tv-seere i august 2022 retter deres opmærksomhed mod VM i ridesport i Herning, får de ikke blot et af Danmarks største sportsarrangementer at se. Hele VM-stævnet bliver et udstillingsvindue i bæredygtighed og cirkulær økonomi – og med dansk teknologi og viden i vinderrollen.

Mens rytterne afgør mesterskaberne på konkurrencebanerne, afvikles sideløbende en verdensudstilling, Verdensscenen. Her skal dansk miljøteknologi og cirkulære tiltag vises frem, og danske virksomheder får mulighed for at vise deres styrkeposition inden for bl.a. energi, vand, vind, digitale teknologier og grønne partnerskaber.

Verdensscenen bliver både en fysisk udstilling og en online udgave, som kan ses over hele kloden. Samtidig sætter arrangørerne massivt ind på at bruge bæredygtige materialer (fx baner og skilte) og håndtere affald under VM-stævnet.

Desuden plantes en VM-skov, og det samlede resultat bliver et VM i ridesport, der aldrig har været grønnere. Sådan lyder det fra Jens Trabjerg og Casper Cassøe, der arrangerer VM-stævnet for FEI, det internationale rideforbund:

”Vi får en betydelig klimaeffekt ud af at agere bæredygtigt under VM, og vi vil sætte nye standarder for, hvordan verdensmesterskaber og større events kan afholdes. Forhåbentlig kan vi være med til at inspirere publikum og få folk til at tage et større medansvar for vores klode.”

Fik hjælp af eksperter i bæredygtighed

Bæredygtighed har hele tiden været en bærende ambition i arrangementet. Men en ting er at ønske sig mere bæredygtighed, noget andet er at folde det ud i praksis. Derfor gik VM i ridesport med i regionalfonds-projektet ”Rethink Business – Cirkulær forretningsudvikling” hos en af Danmarks sværvægtere inden for cirkulær økonomi, den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster i Herning.

Den grønne og bæredygtige strategi for VM blev udtænkt og tilpasset i ”Rethink Business”-projektet, og det var helt afgørende, siger Margrethe Angel, som er konsulent for VM-arrangørerne:

”Det er fantastisk at få bæredygtighed hevet ned på letforståeligt og virkelighedsnært niveau. Det betyder, at ikke bare ledelsen, men hele organisationen nu er engageret og bidrager med forslag og løsninger.”

Forløbet i ”Rethink Business” betyder, at bæredygtighed nu er indarbejdet i VM-stævnets forretningsmodel. Det er helt afgørende, siger Jens Trabjerg og Casper Cassøe:

”Vi kan lige så godt indse, at vi ikke kommer nogen vegne med social og miljømæssig bæredygtighed, hvis vi ikke har økonomisk bæredygtighed i arrangementer som VM i ridesport.”

I Lifestyle & Design Cluster mener Frank Engelbrecht, projektleder for cirkulær økonomi, at VM i ridesport 2022 er et skoleeksempel på, at bæredygtighed også kan udfoldes i sport- og eventbranchen:

Det her er cirkulær økonomi og bæredygtighed på et hverdagsplan, hvor alle kan være med og se værdien i recirkulerede ressourcer.”

FAKTA OM VM I RIDESPORT

  • Arbejdet med ECCO FEI World Championships 2022 Herning, der finder sted 6.-14. aug. 2022, har stået på siden 2019 i et partnerskab med Herning Kommune, Sport Event Danmark og Dansk Rideforbund. Siden er både Bæredygtig Herning, Region Midtjylland, Erhvervshus Midtjylland og LD Cluster kommet til.
  • Samarbejdet mellem VM i ridesport 2022 og ”Rethink Business” blev præsenteret på en konference i Tivoli Friheden den 11. august 2021. Læs mere om VM-casen og 18 andre spændende cases fra ”Rethink Business”

FAKTA OM ”RETHINK BUSINESS”

”Rethink Business 4 – Cirkulær forretningsudvikling” er et treårigt EU-projekt med første forløb gennemført i 2019-2020 og andet forløb i 2020-2021, hvor 19 bæredygtighedsprojekter er udviklet. Programmet udløber i december 2022. Projektet er medfinansieret med 4,4 mio. kr. af EU’s Regionalfond.

Operatør på projektet er Lifestyle & Design Cluster, og projektet er gennemført i tæt samarbejde med Erhvervshus Midtjylland som partner samt eksterne eksperter og rådgivere.

Læs mere om ”Rethink Business” i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

FAKTA OM EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU’s Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU’s Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere

Kontakter

Margrete Angel, projektleder og konsulent, ECCO FEI World Championships 2022 Herning, +45 20 20 31 55.

PRESSEMEDDELELSE: Vækstiværksættere fik hjælp fra EU til at se professionelle ud – nu erobrer Sensohive nye markeder

Kilde / Logo: Erhvervsstyrelsen. Foto: Ridehesten.com

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen