Kan jeg blive tvunget af min arbejdsgiver til at blive vaccineret og hvad sker der, hvis jeg i så fald nægter? Debatten om tvungne vaccinationer risikerer at forvirre mere end den gavner, hvilket får Danmarks næststørste fagforening HK til at trække en streg i sandet.
– Nej, din arbejdsgiver kan ikke tvinge dig til at blive vaccineret. En vaccination er et invasivt indgreb i kroppen, som griber ind i medarbejderens personlige sfære, og derfor går en vaccination ud over ledelsesrettens grænser, siger næstformand i HK Martin Rasmussen.
I HK er man naturligvis glade for, at der efterhånden er flere danskere, der siden slutningen af december har haft mulighed for at få vaccinationen, og opfordrer da også alle til at lade sig vaccinere for at mindske smittespredningen i samfundet. Men det er vigtigt at huske på, at vaccinationstilbuddet er frivilligt
– Arbejdsgiverne har ingen ret til at bestemme over de ansattes kroppe, og må heller ikke spørge ansatte, om de er blevet vaccineret. Derfor er vi også klar til at køre sager for de af vores medlemmer, som oplever at blive stillet i ubehagelige situationer eller ligefrem miste deres job som direkte konsekvens af et afslag på vaccination, siger Martin Rasmussen.
Undtagelserne er forsvindende få
I HK er man klar over, at der i særlige tilfælde vil være undtagelser, for eksempel hvis arbejdets karakter kræver, at man er vaccineret. Men arbejdsgiverne skal huske, at det i langt størsteparten af tilfældene ikke vil være sagligt at stille krav om vaccine. Og i nogle tilfælde vil det da også være muligt at omlægge arbejdsopgaverne eller finde alternative løsninger for ansatte, som ikke vaccineres.
– Lad os nu bare være helt ærlige. Hvis du arbejder ved kassen i et supermarked eller med borgerkontakt på et rådhus er der masser af muligheder for at skærme mod smittespredning allerede i dag. Så tvungne vaccinationer vil kun berøre et meget begrænset udsnit af arbejdsstyrken, udtaler Martin Rasmussen.
Kilde / Logo / Foto: HK Danmark