Inflationen var på 0,8 procent i december, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er godt nyt for lønmodtagerne, der kan få mere for pengene. Den samlede inflation i hele 2019 landede også på 0,8 procent, samme procent som året før.

– Med tanke på hvor længe det økonomiske opsving har varet, er inflationen meget lav, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Store stigninger i reallønnen i byggeriet

Den lave inflation er med til at holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet, blandt andet via fremgang i de disponible indkomster.

– Udviklingen betyder, at medarbejdere i eksempelvis bygge- og anlægsbranchen nu oplever de største reallønsstigninger på denne side af finanskrisen. I øjeblikket ligger den nominelle lønstigning på 3,2 procent, men når der så blot skal fratrækkes en inflation på 0,8 procent, vokser reallønnen i øjeblikket med 2,4 procent om året, siger Bo Sandberg.

I julemåneden var det elektricitet, computere og tøj, der trak den årlige inflation ned, mens fødevarer, husleje og benzin modsat trak den årlige udvikling i priserne op.

Lav inflation i 2010’erne

Dansk Byggeri har opgjort inflationen i 2010´erne, som vi netop har forladt.

– Med en gennemsnitlig årlig inflation på 1,2 om året siden 2010, er 10’erne det årti siden 2. verdenskrig med den klart laveste inflation, hvilket blandt andet skyldes den øgede globalisering. For eksempel er elektronik og it-produkter blevet relativt billigere i takt med åbne markeder og international konkurrence, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

PRESSEMEDDELELSE: Lav inflation giver flere penge mellem hænderne

Kilde / Logo: Dansk Byggeri

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen