Hvis man bliver nødt til at passe sine børn, fordi de er hjemsendt med mistanke om corona, kan man nu få barselsdagpenge. Men kun hvis man er lønmodtager. Er man selvstændig eller freelancer, er der ingen hjælp at hente. Det er resultatet af en ny trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og de store arbejdsgivere i blandt andet Dansk Industri og Dansk Erhverv. Det er dybt skuffende, mener SMVdanmark, der kræver, at de selvstændige bliver hørt, når staten åbner pengekassen til grupper på arbejdsmarkedet.

PRESSEMEDDELELSE: Selvstændige glemmes i ny aftale om corona-ramte børn

Den netop indgåede trepartsaftale betyder, at har man børn, der går hjemme og fx venter på svar på en corona-test eller er smittet, kan man få lov at passe dem på barselsdagpenge.

Men aftalen gælder kun forældre, der er lønmodtagere. For den lille selvstændige frisør, maler eller mekaniker er der ingen hjælp at hente. Han eller hun må selv tage regningen, hvis butikken må holde sygelukket.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark er yderst utilfreds:

”Vi taler så meget om ligestilling. Men forældre, der er selvstændige, må igen nøjes med at betale deres skat, uden at få andel i en række velfærdsydelser. Det er desværre ikke første gang siden corona-krisens start, at de små og mellemstore virksomheder bliver svigtet. Det er dybt skuffende. De store erhvervsorganisationer sidder ellers med ved bordet, når der forhandles, men fokus har desværre – igen – været på de store virksomheder og lønmodtagerne,” siger han.

Det fremgår klart af aftalen, at ”ordningen omfatter alene lønmodtagere i ansættelse” på trods af, at den lille selvstændige kan have præcis de samme udfordringer som den ansatte, hvis deres barn er hjemsendt.

Han appellerer til, at de selvstændige i højere grad bliver tænkt ind i forhandlingerne, når der skal laves aftaler om velfærdsydelser til danskerne på arbejdsmarkedet.

“Selvstændige og freelancere udgør en stigende andel af arbejdsmarkedet, derfor er det også et levn fra fortiden at lade arbejdsmarkedets parter danse deres rituelle stammedans med lønmodtagerne i fokus,” siger han og fortsætter:

”Det er desværre ikke første gang i denne coronakrise, at arbejdsmarkedets parter glemmer den del af arbejdsmarkedet, der udgøres af selvstændige og SMV’er. Det skete første gang ved forårets aftale om lønkompensation. Den var også skabt til de store lønmodtagerarbejdspladser, da det var alt for dyrt for mindre virksomheder at skulle betale 25 pct. af lønnen, uden at medarbejderne måtte arbejde for den del af lønnen, virksomheden selv betalte. Anden gang var ved aftalen om arbejdsdeling. Den er også kun for store virksomheder. I en lille virksomhed har du ikke 20 medarbejdere med samme jobfunktion, og bogholderen kan ikke dele sit arbejde med chaufføren eller sælgeren. Arbejdsmarkeds parter scorer hattrick i at glemme SMV’erne. Skuffende. Historien viser, at de øvrige organisationer glemmer de selvstændige og SMV’erne, når de forhandler. Det skal vi ændre på,” siger Jakob Brandt.

Kontakter

David Elmer, Kommunikationschef

+45 53 85 53 70

elmer@smvdanmark.dk

Jakob Brandt, Adm. direktør i SMVdanmark

24 25 27 27

brandt@smvdanmark.dk

PRESSEMEDDELELSE: SMVdanmark – treparten virker ikke

Kilde / Logo / Foto: SMVdanmark

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen