Landbrug med salg via egen gårdbutik eller direkte til lokale butikker, restauranter eller storkøkkener får det nemmere med den nye småskalapakke, der er vedtaget i dag.

PRESSEMEDDELELSE: Småskalapakke giver håb for små fødevarevirksomheder

Derfor vækker det stor glæde hos Økologisk Landsforening, at politikerne nu endelig har vedtaget en småskalapakke med en stribe initiativer, der skal sikre bedre muligheder for småskalaproducenter.

– Det er noget, vi sammen med Lejre Kommune har arbejdet på i et par år, godt hjulpet på vej af interessen i kokkemiljøet, hvor Christian Puglisi blandt andre har markeret sig. Vi skal sikre økonomisk grundlag for alsidige produktioner, der arbejder fra jord til bord, og deres hverdag skal være nemmere, fortæller Sybille Kyed, der er landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening og Lejre kommune udgav sidste efterår deres egen småskalapakke. Den blev formuleret med indspil fra foreningens udvalg for gårdbutikker og direkte salg, diverse små fødevareproducenter og kokken Christian Puglisi.

Småskalalandbrugene bidrager til at skabe vækst og beskæftigelse i landdistrikterne og spiller en unik rolle i forhold til en styrket konkurrencedygtig, innovativ og markedsdrevet dansk økologisk sektor.

Småskalaproducenterne:

• skaber liv og arbejdspladser både på landet og i byen

• leverer produkter, der er en forudsætning for det gastronomiske miljø – især i de større byer og er dermed en vej til at tilfredsstille det stadig større antal turister og besøgende, der forventer en kulinarisk oplevelse, når de besøger Danmark.

• skaber produktudvikling og innovation – hvordan ville sortimentet af øl have set ud i Danmark, hvis det ikke var for det store antal mikrobryggerier?

Men de mindre økologiske fødevareproducenter, der selv står for afsætning af deres produkter, kommer nemt i klemme i indretningen af reglerne for danske fødevareproducenter, fordi reglerne er formuleret med helt andre aktører for øje. Det har gjort det svært at forstå reglerne, der ikke matcher produktionsforholdene – og dermed at få et økonomisk grundlag for produktionen, der også bliver underlagt en større kontrolbyrde, end de store producenter. Resultatet er, at vi går glip af nye spændende produkter og arbejdspladser og liv på landet.

De færre kontrolbesøg, der er en del af småskalapakken, er en kæmpe lettelse for Johanne Schimming fra Hegnsholt Hønseri lidt uden for Lejre.

– Jeg har et år oplevet at få op til 15 meldte og uanmeldte besøg. Når man har en lille virksomhed, hvor man også har bopæl, er det en stressfaktor at skulle smide alt, hvad man har i hænderne, hver gang der kommer kontrolbesøg. Derfor sætter jeg stor pris på, at de nu kan blive samlet, siger Johanne Schimming.

Kontaktinformationer:

Marendine Ladegaard, Pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 2016 4434.

PRESSEMEDDELELSE: Småskalapakke giver håb for små fødevarevirksomheder

Kilde / Logo / Foto: Økologisk Landsforening

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen