Luxembourg, 19. december: En svensk teenager og hendes støtter har fået bevilget en historisk høring i Europas højeste domstol, i et forsøg på at forsvare atomkrafts plads i EU’s taksonomi for bæredygtig finansiering.

Meddelelsen fra Den Europæiske Domstol for Retsafgørelser tillader den 18-årige klimaaktivist Ia Aanstoot retten til at deltage som en intervenient [1] i den kommende retssag. Retssagen er startet af Greenpeace. Den globale NGO Greenpeace sagsøger EU-Kommissionen for at inkludere lav-emissionsenergikilden atomkraft i taksonomien, over grønne energikilder. Taksonomien er designet til at støtte teknologier, der kan hjælpe med at opfylde Europas klimamål.

“Hvis Greenpeace lykkes med at stoppe udrulningen af atomenergi ved at omstøde en demokratisk beslutning, der var baseret på den bedst tilgængelige videnskab, vil det alvorligt underminere EU’s kapløb mod at nå net zero,” siger Aanstoot. “Vi kan ikke tillade, at dette sker.”

PRESSEMEDDELELSE - Ungdommen mod Greenpeace: Historisk klima-retssag der vil afgøre fremtiden for atomkraft i Europa fortsætter

Ia Aanstoot, 18, a former school striker is taking legal action to stop Greenpeace’s attack on nuclear power. Photocredit:Rowan Farrell.

Aanstoot og hendes medaktivister fra fem europæiske lande skabte overskrifter i verdenspressen denne sommer. I forbindelse med deres ansøgning om at intervenere i Greenpeace’s retssag og med lanceringen af deres kampagne “Dear Greenpeace”. Kampagnen, der støttes af græsrodsbevægelsen RePlanet, opfordrer Greenpeace til at stoppe deres anti-atomkraft-kampagne. Ifølge Aanstoot er anti-atomkraftholdningen “gammeldags og ikke længere moralsk berettiget i en tid med klimakrise.” En underskriftindsamling til Greenpeace’s ledelse har allerede indsamlet over 10.000 underskrifter. Hundreder af små offentlige donationer fra hele Europa har rejst over €30.000 i støtte til Dear greenpeace kampagnen.

Ia Aanstoot, der tilbragte tre år med skolestrejker, som en del af Greta Thunbergs Fridays for Future- bevægelse, udtaler: “FN’s Klimapanel og stort set alle verdens regeringer er enige om, at atomkraft er nødvendig for at stoppe klimakollapset. Min generation er pro-atomkraft, fordi vi ved, at vi skal bruge alle redskaber i værktøjskassen for at redde vores fremtid. Og alligevel er vi her, tvunget til at spilde tid på at gå i retten for at forsvare en lav-emissions energikilde! Lad os få gjort op med denne arvede anti-atomkraft nonsens en gang for alle, og lad os komme videre til den virkelige kamp for at afslutte fossile brændstoffer.”

I dag samledes Aanstoot og andre unge mennesker udenfor Luxembourg-domstolen for at indsende deres åbningsjuridiske argumenter. De gentog deres opfordringer til Greenpeace om at droppe retssagen og “bruge deres ressourcer på at bekæmpe fossile brændstoffer i stedet.” De medbragte et banner med påskriften: “Stop fossiler, ikke atomkraft.”

Nu, hvor Aanstoot og RePlanet har fået status som “interesseret part” i sagen, vil de give deres mening om, hvordan atomkraft kan støtte målet om at nå Net Zero. Tildelingen af en sådan status blev bemærkelsesværdigt støttet af Kommissionen og ikke modarbejdet af Greenpeace, dette fremgår af rets dokumenterne. En fuld høring forventes at finde sted i 2024.

François Jaffré, en 24-årig studerende fra Frankrig og aktivist i #deargreenpeace kampagnen, siger: “Det faktum, at Greenpeace ikke modsatte sig vores optagelse som en interesseret part, er ret opmuntrende. For mig viser det, at Greenpeace respekterer de unges stemme og er åben for at have en ordentlig debat. Jeg har stor respekt for de garvede aktivister, der driver Greenpeace, og jeg er ikke i tvivl om, at de snart vil acceptere atomkraft som en del af svaret på vores udfordringer, ligesom min generation allerede har gjort.”

Noter til redaktører:

  1. En intervenientrolle i Den Europæiske Domstol for Retsafgørelser betyder, at man kan deltage i retssagen som en “interesseret part” og indsende beviser og meninger til fordel for den ene side af sagen. For at gøre dette skal en part bevise over for domstolene, at de har en betydelig tidligere involvering i den afgørelse, der står på spil. Intervenientrollen kan beskrives som: ” tredjemand, som indtræder i en verserende retssag”.
  2. Den 9. september 2022 bad Greenpeace Kommissionen om at gennemgå dens beslutning om inkluderingen af fossilgas og atomkraft i taksonomien. Kommissionen afviste Greenpeaces anmodning af 8. februar 2023. Dette fik Greenpeace til at anlægge den nuværende retssag for at bede EU’s Generelle Domstol om at annullere Kommissionens beslutning fra februar 2023 og erklære inkluderingen af fossilgas og atomkraft i EU’s taksonomi som ugyldig. Flere detaljer om Greenpeace’s retssag kan findes her: https://www.greenpeace.org/eu-unit/issues/climate-energy/46630/greenpeace-files-lawsuit-against-the- european-commission-to-end-gas-and-nuclear-greenwashing/ .
  3. #deargreenpeace kampagnen er enig med Greenpeace i, at gas ikke burde have været inkluderet i EU’s taksonomi og tager kun retslige skridt for at forsvare inkluderingen af atomkraft.
  4. Atomkraft er en af de mindst CO2-udledende og sikre energikilder der findes og medfører færre dødsfald pr. produceret enhed energi end vindkraft. Kilder: https://ourworldindata.org/safest-sources-of-energy + https://en.wikipedia.org/wiki/Life-cycle_greenhouse_gas_emissions_of_energy_sources
  5. Atomenergi er i øjeblikket den største kilde til ren energi i EU og genererede 21,9% af elektriciteten i EU i 2022. Lande som Frankrig og Sverige har hurtig omstillet deres elektricitetsproduktion til at være blandt de reneste i EU takket være atomkraft. Lande der benytter sig af atomkraft i Europa har konsekvent lavere emissioner end dem uden. Kilde: https://www.statista.com/statistics/800217/eu-power-production-by-fuel/#:~:text=Nuclear%20plants%20are%20the%20main,with%20558%20terawatt%2Dhours%20generated
  6. Unge mennesker er globalt set er mere pro-atomkraft end ældre generationer. Data indsamlet i otte lande på tre kontinenter af rapporten “The World Wants New Nuclear” viser, at 61% af 18-34-årige støtter opførelsen af nye atomkraftværker, og kun 15% modsætter sig dem. Kilde: http://thirdway.imgix.net/The-World-Wants-New-Nuclear.pdf
  7. Kampagnen “Dear Greenpeace” er næsten udelukkende finansieret af små donationer, hvor ekstra omkostninger dækkes af RePlanet. RePlanet finansieres udelukkende filantropisk og accepterer strengt taget ingen finansiering fra industrien eller politiske partier. Dets største donor i 2022/23 var Quadrature Climate Foundation. Fuld transparens og vedtægter for RePlanet kan findes på https://www.replanet.ngo/whoweare

Kampagnens hjemmeside – www.deargreenpeace.org

Billeder af Ia Aanstoot og andre unge aktivister – https://shorturl.at/ajHKU

Om RePlanet

RePlanet er en ny global miljøorganisation med afdelinger i 15 forskellige lande i Europa, Afrika og Asien. Forenet om en øko-humanisme filosofi, er RePlanet unik blandt miljøorganisationer. RePlanet ønsker at fremme brugen af teknologier såsom kernekraft, cellebaseret kød, præcisionsfermentering, alternative proteiner og gen modificerede fødevarer. Organisationen sigter mod at få 50-75% af Europa arealer genoprettet til vild natur, disrupte animalsk landbrug, køle klimaet og opnå rigelig energiforsyning i det globale syd.

www.replanet.ngo // www.deargreenpeace.org

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen