45-årige Mark har taget tre måneder ud af kalenderen for at rejse rundt i landet med én mission i sigte: At skabe bevidsthed om vores planets udpinte jord. Det er en af naturens vigtigste, men også mest undervurderede ressourcer. Det et overset miljøproblem, som får alt for lidt opmærksomhed, desværre også politisk, selvom truslen er enorm.

PRESSEMEDDELELSE – Århusiansk ingeniør på 100-dages rejse for at redde vores muldjord: ”Jeg vil belyse et overset miljøproblem”

Tilbage i marts skrev The Guardian en artikel om en verdensberømt spirituel leder fra Indien, Sadhguru, der de seneste uger har tiltrukket massiv opmærksomhed. Han har besøgt regeringsledere og afholdt konferencer i en snesevis af lande på en 100-dages motorcykelmission fra London til Indien med et klart mål om at fremhæve truslen mod en af naturens største ressourcer: Muldjord.

Ifølge FN er en tredjedel af jorden globalt udpint, og mere end 90% kan være udpint i 2050. Derudover kan det tage 1.000 år at producere blot et par centimeter muldjord. Af samme grund støtter FN og andre velkendte organisationer op om Sadhgurus rejse, der er en del af den globale #Save Soil-kampagne, der opfordrer verdens politikere til at prioritere regenerering af muldjorden. Rejsen har allerede samlet store berømtheder, influenter og nationale ledere på tværs af lande.

Det har i den grad gjort indtryk på danske Mark Berg. Ligesom Sadhguru har den 45-årige maskiningeniør valgt at trække stikket og begive sig ud på en lignende rejse rundt i Danmark for at sprede det vigtige budskab – i 100 dage og helt frivilligt – uden anden finansiering end den fra egen lomme.

PRESSEMEDDELELSE – Århusiansk ingeniør på 100-dages rejse for at redde vores muldjord: ”Jeg vil belyse et overset miljøproblem”

Ikke noget vi taler om herhjemme

For Mark var det noget af en øjenåbner, da han satte sig ind den virkelighed, som vi står over for. Han har tygget sig igennem en 80-siders rapport fra FN, som tegner et dystert billede. Vores muldjord har det ikke godt. Og det står værre til, end mange danskere er klar over, forklarer han:

”Jeg vidste ikke, at det stod så slemt til. Og det kom bag på mig, at en så stor klimaudfordring ikke fylder mere i klimadebatten. Heldigvis har Save Soil-bevægelsen opbygget overvældende momentum med Sadhgurus tur ned gennem Europa. Faktisk i sådan en grad, at muldjord nu er blevet hovedtema på COP15. Men herhjemme er det stadig ikke noget, der fylder i den politiske debat.”

Degenerering af muldjorden og ørkendannelse er ikke noget, der kun ses i fjerne lande som Indien, Vietnam og Malaysia. Vender man blikket mod Europa, har 60-70% af jorden en usund tilstand ifølge Europa Kommissionen, og spørger man de danske landmænd, har den danske landbrugsjord heller ikke nær samme kvalitet, som den har haft – det kan alle de fagfolk, som Mark har snakket med, bekræfte:

”Lige nu findes der ikke et aktuelt overblik i Danmark over det såkaldte humusindhold, som angiver procentsatsen for det organiske indhold i vores landbrugsjord. Men en dansk ekspert på området, Jasper Maansson fra Jordakademiet.dk, der foretager humusmålinger, oplyser, at gennemsnittet for dansk landbrugsjord ligger på 2,0 – 2,5%. Og det er alt for lidt.”

Ved et humusindhold på 3%, har man nået den såkaldte sultegrænse for mikroberne i jorden, og det ligger vi altså under herhjemme. For at kunne tale om sund jord skal humusindholdet helst ligge på 6% eller derover, hvilket er en verden til forskel fra sultegrænsen på 3%.

PRESSEMEDDELELSE – Århusiansk ingeniør på 100-dages rejse for at redde vores muldjord: ”Jeg vil belyse et overset miljøproblem”

”Det handler ikke om at udskamme”

Marks rejse begyndte den 26. marts fra Aarhus. Alt forberedelse kom på plads i løbet af blot tre uger, inklusiv en Jeep Wrangler kampagnebil og en Sund Jord-sang, der nu er ved at blive indspillet.

Siden da har Mark etableret en online kampagne, besøgt danske landbrug og knyttet kontakter til et hav af mennesker i branchen. Som led i kampagnen besøger Mark også Højskoler og Landbrugsskoler, senest på Kalø Økologiske Landbrugsskole på Mols.

For ham er det vigtigt at understrege, at bevægelsen ikke handler om at udskamme nogen. Kampagnen handler heller ikke, om at vi skal stoppe med at bruge kunstgødning og pesticider. Der skal ikke peges fingre. Vi er alle en del det problem, FN har redegjort for i deres SOLAW-rapport fra sidste år, påpeger Mark:

”Jeg håber, at de fleste vil være en del af bevægelsen. For der er brug for en løsning. Vi må give mandat til vores politikere, så de kan lave løsninger, der virker på lang sigt, og ikke blot de fire år, der normalt er tidsrammen i det politiske system,” siger han og fortsætter:

”Der må skabes et økonomisk incitament til vore hårdtarbejdende Landmænd, så de kan hæve humusindholdet i jorden og samtidig betale deres terminer. Vi skal i en retning af at kunne overlevere en humusrig jord til de næste generationer. Sker det, kan man faktisk helt kan undgå at bruge kunstgødning og giftige sprøjtemidler.”

PRESSEMEDDELELSE – Århusiansk ingeniør på 100-dages rejse for at redde vores muldjord: ”Jeg vil belyse et overset miljøproblem”

Kilder:

https://www.unccd.int/news-stories/statements/world-soil-day-2020-keep-soil-alive-protect-biodiversity#:~:text=It%20can%20take%20up%20to,works%20on%20degraded%20agricultural%20land

https://www.theguardian.com/environment/2022/mar/19/indian-mystic-sadhgurus-19000-mile-trip-to-save-soil-aoe

https://www.unccd.int/news-stories/stories/cote-divoire-announces-unccd-cop15-theme

https://www.consciousplanet.org/

https://www.verdensmaalene.dk/maal/15

https://www.consciousplanet.org/

Videoer:

PRESSEMEDDELELSE – Århusiansk ingeniør på 100-dages rejse for at redde vores muldjord: ”Jeg vil belyse et overset miljøproblem”

Kilde / Logo / Foto: Mark Berg

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen