Den danske regering har besluttet at give økonomisk støtte til et projekt, der skal få irregulære migranter på Vestbalkan til at rejse tilbage til deres hjemlande. Projektet støttes desuden af Holland, Tyskland, Østrig og EU.

Danmark giver nu 15,4 millioner kroner til et projekt, der skal rådgive irregulære migranter, der er strandet på Vestbalkan, om deres muligheder for frivillig hjemrejse. Helt konkret hjælpes de med at arrangere hjemrejsen, og de tilbydes støtte til at komme på plads i hjemlandet.

Pengene er en del af de midler, regeringen har reserveret til indsatsen for et nyt og retfærdigt asylsystem.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

”Tusindvis af migranter opholder sig på Balkan. De vil gerne længere nordpå, men Europas grænser er ikke åbne. Der er nemlig ikke fri indvandring. Derfor er migranterne strandet i flere lande på Balkan. De lande løfter nu en stor opgave for hele Europa. Dem vil vi gerne aflaste. Derfor bruger vi nu 15 millioner på at få migranterne til at rejse frivilligt hjem til Mellemøsten eller Pakistan eller hvor de kommer fra. 

Migrationsudfordringer skal ikke først håndteres i det øjeblik, de står og banker på døren ved den danske grænse. De skal tackles langt tidligere – i nærområderne og i landene langs migrationsturne. Det bidrager dette projekt til, og derfor er det også et skridt i den rigtige retning i den danske regerings indsats for et retfærdigt asylsystem.”

Udviklingsminister Rasmus Prehn udtaler:

”Mange irregulære migranter opholder sig i landene på Vestbalkan uden penge på lommen og uden mulighed for at rejse hverken frem eller tilbage. Derfor giver det god mening at sætte ind her.

Gennem denne indsats hjælper vi med at vurdere de enkelte migranters situation og behov, og sammen med dem lave en skræddersyet løsning, der kan hjælpe dem med at komme hjem og bygge en ny tilværelse op – det kan f.eks. være økonomisk støtte til at finde en bolig eller til at starte en virksomhed op.”

Det er FN’s Organisation for Migration (IOM), der står for projektet, der sigter mod at hjælpe 500 irregulære migranter tilbage til deres hjemlande, og herunder skræddersy reintegrationsstøtte til mindst 300 irregulære migranter.

Centralt i projektet er udviklingen af en ’værktøjskasse’ til håndtering af hjemrejserådgivning, som også vil kunne bruges i IOM’s indsatser i andre lande. Individuel rådgivning og information repræsenterer det første skridt i den frivillige hjemrejse, og IOM sikrer, at processen foregår på et så neutralt og oplyst grundlag som muligt.

Projektet støttes desuden af Holland, Tyskland, Østrig og EU og har indtil nu hjulpet flere end 1500 migranter fra mere end 20 lande til frivilligt at rejse hjem fra de seks lande på Vestbalkan – Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien og Serbien.

For yderligere information kontakt:

Maria Westh, presserådgiver for udviklingsministeren, mawest@um.dk, tlf: 50778664
Pelle Dam, pressechef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, pdan@uim.dk, tlf.: 61983280

Kontakter

Maria Westh, Presserådgiver

+45 50778664

mawest@um.dk

PRESSEMEDDELELSE: Kronprinsparret besøger Polen den 25. november

Kilde / Logo: Udenrigsministeriet

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen