Teleselskaber må kun bruge udsagnet ”fri data” i deres markedsføring, hvis de giver kunden adgang til et ubegrænset dataforbrug. Teleselskaber må dog gerne forhindre misbrug.

Forbrugerombudsmanden modtager løbende klager fra forbrugere over teleselskaber, som markedsfører abonnementer med ”fri data” samtidig med en fair use-grænse på 1000 GB data.

Hvis et abonnement markedsføres med ”fri data”, skal data kunne bruges frit og uden nogen begrænsninger, såsom en øvre forbrugsgrænse. Får forbrugeren ikke adgang til ubegrænset data, vil markedsføringen efter Forbrugerombudsmandens vurdering være vildledende, medmindre abonnementet bliver misbrugt, fx ved erhvervsmæssigt brug af abonnementet.

Forbrugerombudsmanden har behandlet klager over Telia, Hi3G og Nuuday, som har markedsført abonnementer med ”fri data” samtidig med en fair use-grænse på 1000 GB for at undgå misbrug.

Forbrugerombudsmanden vurderer dog, at de tre teleselskaber ikke har vildledt forbrugerne. Det skyldes, at teleselskaberne har oplyst:

– At fair use-grænsen på 1000 GB ikke skal forstås som en max forbrugsgrænse af data, hvorfor det ikke i sig selv har konsekvenser at ramme 1.000 GB eller i sig selv bliver betragtet som et misbrug at ramme 1000 GB, og

– at der ikke er andre begrænsninger forbundet med abonnementer, der bliver markedsført med ”fri data”.

Forbrugerombudsmanden har i sin vurdering også lagt til grund, at 1000 GB data væsentligt overstiger det normale forbrug af data og forudsætter et unormalt højt forbrug af data.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Hvis et teleselskab markedsfører et abonnement med ”fri data”, må der ikke være en øvre forbrugsgrænse eller andre begrænsninger forbundet med abonnementet, men selskaberne må naturligvis gerne forhindre misbrug, fx at forbrugsabonnementer bliver anvendt til erhvervsmæssigt brug.”

Pressekontakt:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.

PRESSEMEDDELELSE: Bilablau-konkurs – forbrugere skal reagere nu

Kilde / Logo: Forbrugerombudsmanden

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen