Forbrugerombudsmanden har politianmeldt virksomhederne Snushanen ApS og Din eCigaret ApS, der sælger henholdsvis tobak og nikotinprodukter via nettet, for at have overtrådt forbuddene mod tobaksreklamer og reklamer for elektroniske cigaretter.

Snushanen ApS har ulovligt reklameret for tyggetobak på sin hjemmeside, Facebookside- og Instagram-profil. Det vurderer Forbrugerombudsmanden, som derfor har politianmeldt virksomheden for at overtræde forbuddet mod tobaksreklamer fra efteråret 2019 til marts 2020.

På virksomhedens hjemmeside var der salgsfremmende billeder og udsagn som:

  • ”SUPER BILLIGT. KØB 10 DÅSER KUN 200,-”
  • ”INTROTILBUD. 1 DÅSE 30,- KØB 10 DÅSER KUN 200,-”
  • ”optimal nydelse og fantastisk smag”

Din eCigaret ApS har efter Forbrugerombudsmandens opfattelse reklameret for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere på sin hjemmeside fra juli 2019 til marts 2020 ved f.eks. at have en tilbudskategori på hjemmesidens forside, en underkategori med ”ugens tilbud” og et blogindlæg med overskriften ”Bedste E-væsker”. Desuden var der på hjemmesiden billeder og salgsudsagn som:

  • ”Nyheder”, ”Fremragende”, ”populære”, ”bedste”
  • ”Pandekager med karamel. En stor stak hjemmelavede pandekager, overhældt med en sød, cremet karamelsauce. Den perfekte smag at dampe om morgenen eller om eftermiddagen – eller om aftenen.”

Al reklame for tobaksvarer, e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere på internettet og sociale medier er forbudt.

Det er dog tilladt at sælge tobaksvarer og e-cigaretter via en hjemmeside, hvor tobaksvarerne, e-cigaretterne og genopfyldningsbeholderne på neutral vis bliver præsenteret ved emballage, navn, varemærke og enkelte andre oplysninger. Endvidere er oplysninger af teknisk karakter, der er nødvendige for, at forbrugeren kan vurdere indholdet af et produkt, tilladt. Men tobaksvarerne, e-cigaretter og genopfyldningsbeholderne må ikke fremhæves, anprises eller på anden måde promoveres ved salgsfremmende udsagn eller billeder.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Alle former for reklame for tobaksvarer på internettet er forbudt. Det er tilladt, at have en neutral visning og prisangivelse ved købsfunktionen på en hjemmeside, der sælger tobak. Det er det hele. Der skal meget lidt til, før det må betragtes som reklame.”

 ”Det er forbudt at reklamere for e-cigaretter og for tilbehør til dem på internettet. Loven er vedtaget af hensyn til folkesundheden og for at beskytte børn og unge mod på længere sigt at blive afhængige af tobaksprodukter.”

Forbud mod tobaksreklamer og reklamer for elektroniske cigaretter

Ifølge tobaksreklamelovens § 3, stk. 1, er alle former for reklame for tobaksvarer forbudt.

Ifølge tobaksreklamelovens § 1 skal tobaksvarer forstås som:

  • Varer, der er bestemt til at ryges, indsnuses, suttes eller tygges, hvis de, helt eller delvis, er fremstillet af tobak.
  • Varer, der fortrinsvis benyttes i forbindelse med tobaksrygning.

Ifølge lov om elektroniske cigaretter § 16, stk. 1, er det ulovligt at reklamere for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med eller uden nikotin over for offentligheden.

Forbrugerombudsmanden kan oplyse, at der den 8. oktober 2020 er fremsat et lovforslag, som har til formål at skærpe tobakslovgivningen for at sikre, at færre børn og unge begynder at ryge. Den skriftlige fremsættelse af lovforslaget kan ses her​: https://www.ft.dk/samling/20201/lovforslag/l61/index.htm

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.

PRESSEMEDDELELSE: Bilablau-konkurs – forbrugere skal reagere nu

Kilde / Logo: Forbrugerombudsmanden

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen