Næste år vil Salling Group udelukkende sælge økologiske bananer i sine butikker og dermed ikke længere tilbyde konventionelle alternativer. Det sker som følge af Salling Groups udfasning af det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos, der bl.a. mistænkes for at skade udviklingen hos fostre og børn.

PRESSEMEDDELELSE: Nu bliver alle bananer i føtex, Netto og Bilka økologiske

Det bliver enklere at vælge bananer i føtex, Netto, Bilka og Salling Super. I de første uger af det nye år bliver samtlige bananer i landets største detailkoncern, Salling Group, nemlig økologiske med det formål at undgå risiko for det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl.

Salling Group meldte allerede ud i august 2019, at koncernen ville forbyde brugen af pesticidet, der er under mistanke for bl.a. at kunne skade udviklingen hos fostre og børn. Siden har Salling Group arbejdet ihærdigt sammen med sine leverandører på at få stoppet brugen af det.

Men da det i Salling Groups kortlægning af brugen samt udfasningen ikke har været muligt at få nogen garanti for, at konventionelle bananer kan leveres uden rester af det omdiskuterede sprøjtemiddel, overgår Salling Group til 100 procent økologiske bananer i alle sine kæder i 2020.

– Når Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet konkluderer, at stoffet ikke kan sikkerhedsgodkendes og er under mistanke for at være sundhedsskadeligt, må vi naturligvis reagere. Da det kun er producenter af de økologiske bananer, der kan give garanti for, at de er fri for sprøjtemidlerne, har vi valgt denne løsning. De økologiske plantager har krav om sikkerhedsafstand til konventionel landbrug, og derfor kan man helt undgå stofferne i økologiske bananer, siger Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group.

Allerede nu er en stor del af alle solgte bananer i føtex, Netto, Bilka og Salling Super økologiske, og efterspørgslen har været markant stigende i de seneste år.

Ikke tilladt i Danmark

Det er ikke tilladt at benytte chlorpyrifos i Danmark, men stoffet er godkendt i visse dele af verden, og derfor kan der være risiko for rester af det i noget importeret frugt og grønt. Men hvor Salling Group kan få en garanti for, at alle øvrige produkter er fri for det, er det ikke muligt for de konventionelle bananer på nuværende tidspunkt.

– Den særlige udfordring med bananer er, at mange producenter sprøjter deres plantager fra luften i fly. Chlorpyrifos kan derfor ramme områder med konventionelle bananer, der ellers ikke skulle sprøjtes. Producenterne kan på nuværende tidspunkt ikke garantere os, at deres konventionelle bananer ikke kan indeholde rester af stoffet. Den forsikring kan vi derimod få med økologiske bananer, som vi derfor udelukkende vil tilbyde kunderne fra begyndelsen af det nye år, siger Group Vice President for Public Affairs, Communication & CSR i Salling Group, Annette Juhler Kjær.

Chlorpyrifos har været anvendt som sprøjtemiddel i årtier, og betænkelighederne går især på de mennesker, der i dagligdagen håndterer og kommer i kontakt med stoffet, da de udsættes for den største risiko.

– Vi har også et særligt fokus på at sikre de mennesker, der til dagligt arbejder i plantagerne og udsættes for stofferne, hvad enten det er fra naboens plantage eller deres egen arbejdsplads. Derfor er det et vigtig skridt i en rigtig retning – både for vores kunder, leverandører og for os, uddyber Annette Juhler Kjær.

– – – – – – 

FAKTA: Chlorpyrifos

Salling Group har i august 2019 fastsat et forbud og en udfasning af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl.

Det gjorde Salling Group, da Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet – EFSA – offentliggjorde nye risikovurderinger af pesticiderne. Risikovurderingerne påpeger, at der er mistanke om, at de kan skade arveanlæggene og skade hjernens udvikling hos fostre.

Chlorpyrifos er ikke tilladt i Danmark, men er godkendt og bruges i visse dele af verden. Rester af stofferne kan findes i importeret frugt og grønt

Chlorpyrifos er et sprøjtemiddel, der blokerer signalerne i insekters nervesystem

Kilde vedr. chlorpyrifos: Fødevarestyrelsen

PRESSEMEDDELELSE: Nu bliver alle bananer i føtex, Netto og Bilka økologiske

Kilde / Logo / Foto: Salling Group

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen