I 2018 registrerede politiet 74 hadforbrydelser rettet mod LGBTQI+ personer i Danmark. Ifølge aktivister og organisationer, der beskæftiger sig med LGBTQI+ rettigheder er tallet langt højere. Derfor indkalder de til aktion foran Christiansborgs slotsplads i dag tirsdag d. 2. juni kl. 16.00.

Jeg er blevet spyttet på, jeg er blevet truet med kniv, og jeg er blevet slået ned flere gange‘.

Sådan lød overskriften på en artikel på dr.dk, hvor tre personer fortæller om deres oplevelser i det offentlige rum, og hvordan de er blevet sprogligt og fysisk overfaldet på baggrund af deres kønsudtryk. 

Samtidig udgav TV2 Echo også en video med Aleksander, der fortæller hvordan folk behandler ham, når han går rundt i kjole i København. Videoen er allerede set af over en halv million danskere og har inviteret til debat om, hvorvidt man i Danmark frit kan være og udtrykke sig som man vil uanset kønsidentitet.

En debat der fik aktivisterne Elijah Kashmir Ali og Mizz Privileze til at reagere: 

– Ofte taler medierne kun om LGBTQI+rettigheder i august, hvor der afholdes Copenhagen Pride Week. Men vores kamp og ret til at være i det offentlige rum uden frygt for had er ikke sæsonbestemt. Vi og vores venner møder had dagligt. Vi vil ikke længere se på, mens deres lys slukkes”. 

“Mød op i kjole og vis din solidaritet”

De to aktivister indkalder derfor i samarbejde med Copenhagen Pride og andre organisationer til handling:

– Vi beder alle tage kjole på i dag for at vise deres solidaritet og gøre op med forestillingen om, at der er en rigtig måde at udtrykke sit køn på. Aleksander er kommet i fokus, men vi inviterer til en kamp for alle, der ikke lever op til normerne for køn og kønsroller – og vi inviterer alle med, der ikke ønsker at leve i et samfund, hvor der er forventninger til, hvordan man skal se ud og udtrykke sig på baggrund af sit køn, fortæller de to aktivister, der sammen med andre aktivister i regnbue-miljøet, har brugt deres Instagram til at mobilisere personer landet over i debatten under hashtagget #LevOgLadLeve. 

På 5 dage har det lykkedes at samle frivillige i hele landet med lokale aktioner i Aarhus, Aalborg og Kolding og med store organisationer i ryggen.

Aktionen foregår på Christiansborgs Slotsplads tirsdag d. 2. juni kl. 16.00 og vil bestå af performances og andre elementer, der kendes fra Pride-demonstrationer og vil både være “en fejring og markering af retten til at eksistere i det offentlige rum”.

Arrangørerne opfordrer også til at lave lokale aktioner landet over. Udover en aktion i København, er der indtil videre bekræftet aktioner i Aarhus, Aalborg og Kolding. 

Aktionen er støttet af følgende organisationer: 

Amnesty International Danmark

Copenhagen Pride

DareGender

Lærerstuderendes Landskreds

LGBT+ Danmark

LGBT+ Ungdom

Mino Danmark

MIX COPENHAGEN

Sabaah

Sex & Samfund

BAGGRUND 

Ifølge LGBT+ Danmark modtager de ugentlige henvendelser om diskrimination i det offentlige rum. 

I Rigspolitiets rapport om hadforbrydelser fra 2018 kan det konkluderes på baggrund af deres offerundersøgelse, at “3 % af voldsofrene angiver, at volden mod dem var motiveret af homo- eller transfobi. Det svarer til, at mellem 1.500 og 2.500 personer mellem 16 og 74 år årligt udsættes for vold på baggrund af deres seksuelle orientering. Der er ligeledes 3 %, der angiver, at volden begået mod dem måske skyldtes homo- eller transfobi”. 

Ifølge ”Hadforbrydelser – En håndbog til politiet” er en hadforbrydelse en kriminel handling, der er motiveret af fordomme eller had mod personer pga. deres etnicitet, religion, tro, seksuelle orientering, køn, kønsidentitet eller lignende. Forbrydelsen er kendetegnet ved, at der ligger en diskriminerende årsag til grund for forbrydelsen, et såkaldt hadmotiv. 

TALSPERSONER FOR DE ENKELTE ORGANISATIONER 

Organisationsnavn: Copenhagen Pride

Navn: Lars Henriksen

Titel: Forperson

Telefonnummer: 41109414

E-mail:Lars.henriksen@copenhagenpride.dk 

Organisationsnavn: Sex & Samfund

Navn: Lene Stavngaard (hun/hende)

Titel: National chef

Telefonnummer: 61666729

E-mail: ls@sexogsamfund.dk 

Organisationsnavn: Sabaah

Navn: Dijana Dix Omerbasic (hun/hende)

Titel: Generalsekretær 

Telefonnummer: 23811991

E-mail: Dijana@Sabaah.dk 

Organisationsnavn: Amnesty International Danmark

Navn: Helle Jacobsen (hun/hende)

Titel: Programleder køn, kvinder og LGBTI rettigheder

Telefonnummer: 25652065

E-mail: hjacobsen@amnesty.dk 

Organisationsnavn: LGBT+ Ungdom

Navn: Nicolaj Laue Juhl (han/ham)

Titel: Politisk ansvarlig

Telefonnummer: 22417400

E-mail: nicolajlj@lgbt.dk 

Organisationsnavn: LGBT+ Danmark

Navn: Susanne Branner Jespersen (hun/hende) 

Titel: Sekretariatschef

Telefonnummer: 27452773

E-mail: susanne@lgbt.dk

Pressemeddelelse - Sex og Samfund - Logo

Kilde / Logo: Sex og Samfund

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen