Ord med mange stavelser og dobbeltbogstaver kan være svære at stave rigtigt, og selv hvis man måske godt ved, hvordan de skal staves, kan man alligevel nemt komme til at taste forkert og overse et bogstav eller en hel stavelse, når man sidder ved tastaturet. Dette er pressemeddelelse et rigtig godt eksempel på.  

Pressemeddelse staves ofte forkert

Pressemeddelelse har mange stavelser at være opmærksom på 

Pressemeddelelse har mange steder, hvor det kan gå galt, når man skriver ordet – især når det går hurtigt. Det betyder, at man ofte ser pressemeddelelse stavet som “pressemeddelse”, “pressemedelelse”, “presemeddelelse” eller kombinationer heraf.  

Det kan være svært at huske på alle bogstaverne og rækkefølgen i det lidt lange ord, og mange er typisk allerede i gang med at tænke på det næste ord, de skal skrive, og sidder derfor ikke og tænker over hver eneste stavelse i det ord, de er i gang med at skrive. Dette virker ofte fint nok med de fleste ord, fordi de er kortere, er mere varierende i forhold til udvalget af bogstaver eller har færre dobbelt bogstaver. 

Så hvad er det præcis, der gør pressemeddelelse så svær at stave? Som nævnt har længden på ordet helt sikkert noget at skulle have sagt. Det er typisk sværere at huske stavningen på et længere ord, og de fleste er nødt til at sætte farten lidt ned og komme gennem ordet stavelse for stavelse, når de skriver det. Herudover har pressemeddelelse også to sæt af dobbeltbogstaver. Det kan være nemt enten at glemme det ene sæt eller blot komme til at springe et bogstav over, når det går hurtigt.  

Sidst er pressemeddelelse et ord, hvor der – på trods af længden – ikke indgår særligt mange forskellige bogstaver i. Der er for eksempel rigtig mange E’er, og de to gange “EL” mod slutningen kan gøre, at man kommer til at føle, at man allerede har skrevet det, der skal være med i ordet. Man ved, man allerede har været forbi alle bogstaverne, der indgår i ordet, men man har måske ikke helt styr på, om man har fået hvert bogstav med nok gange. Det er derfor, at mange ofte ender med “pressemeddelse”. De føler, at de allerede er kommet gennem alle stavelserne og glemmer altså den sidste “EL” stavelse inden slutningen på “SE”. 

Øv dig på at skrive pressemeddelelse 

Hvordan kan du undgå at stave pressemeddelelse forkert? Det er irriterende at skulle gå tilbage og rette ordet, hver gang du har skrevet det, så du vil sikkert gerne blive bedre til at skrive det korrekt fra starten. Ligesom med de fleste andre ord, der skrives på et tastatur, gælder det om at få hænderne til at “huske”, hvilke taster, der skal trykkes på og i hvilken rækkefølge. Derfor kan du kun blive bedre til at skrive pressemeddelelse korrekt ved at øve dig.  

Første skridt er at sørge for, at du er helt sikker på, hvordan pressemeddelelse faktisk staves korrekt. Hvis du er usikker, vil du ikke komme til at fange, hvis du staver ordet forkert, og det gør det svært for dig at øve dig. Så start blot med at lære ordet at kende, og prøv at tage det stavelse for stavelse for at gøre det nemmere. 

Hvis du er helt sikker på, hvordan ordet skal staves, så gælder det bare om at lære dine hænder at taste det korrekt. Prøv at starte med at sætte farten ned, og øv dig i at skrive pressemeddelelse uden at kigge ned på tastaturet. Hver opmærksom med dine øjne på hvert eneste bogstav og stavelse, så du ikke ender på “pressemeddelse” eller “pressemedelelse”. Ved at skrive ordet igen og igen, kan dine hænder begynde at “huske”, hvordan de skriver ordet korrekt. Du kan herefter begynde at sætte farten mere og mere op eller begynde at skrive hele sætninger, hvor pressemeddelelse indgår. På den måde bliver du mere og mere vant til at bruge ordet i flere forskellige sammenhænge, og dine øvelser i at stave det rigtigt bliver testet ved at skrive ordet i kombination med andre ord, der ændrer på dine hænders placering over tastaturet.  

Med nok øvelse, vil du helt komme til at undgå “pressemeddelse”, og det kan blive en stor fordel for dig, hvis det er et ord, du ofte bruger i din dagligdag.  

Husk at korrekturlæse din pressemeddelelse 

Når det kommer til pressemeddelelser, er det ikke kun selv ordet pressemeddelelse, du bør være opmærksom på. En pressemeddelelse skal helst være helt uden fejl, hvis den skal have gode chancer for at blive udvalgt af journalisten eller redaktøren, der modtager den.  

For at give din pressemeddelelse de bedste chancer for at blive bragt i et medie, bør du gøre så meget af journalistens arbejde som muligt. De skal helst med det samme kunne se, hvordan din pressemeddelelse kan blive til en nyhedsartikel. Derfor er det en god idé at sørge for at opbygge pressemeddelelsen som en nyhedsartikel, hvilket betyder, at du bør starte med konklusionen og de vigtigste pointer for at vække interesse, og først dykke dybere ned i den bagvedliggende viden bagefter. Sørg for at have godt styr på opbygningen af en pressemeddelelse, så den opfylder de mange uskrevne regler for en god pressemeddelelse. 

Udover opbygningen, er sproget, grammatikken og stavningen også vigtigt. Det er derfor en rigtig god idé at sætte tid af til at korrekturlæse din pressemeddelelse, inden den sendes afsted. Det er ikke nok at sørge for at skrive den i et program med stavekontrol, da der kan være mange fejl, som stavekontrollen ikke kan fange. Overvej at læse din pressemeddelelse højt for dig selv for at fange eventuelle fejl eller klodsede formuleringer. Herudover er det en god idé at få en anden person til at læse pressemeddelelsen gennem.  

En anden person vil både kunne hjælpe med at være opmærksom på grammatik og stavning, men også den generelle forståelse af pressemeddelelse. Du kan for eksempel få dem til at starte med blot at læse overskriften og underrubrikken for at se, om de har forstået historiens hovedtræk og konklusion allerede. Hvis ikke, så skal du arbejde med at gøre det mere klart. Sørg desuden for at bede din korrekturlæser om at være ekstra opmærksom på stavningen af pressemeddelelse, hvis det er et ord, der indgår i teksten. 

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen