Ærø whisky har netop vundet en udmærkelse af det fineste metal, i kongedisciplinen Single Malt, på en af verdens mest anerkendte internationale vin og spiritus konkurrencer – IWSC, international wine & spirit competition.

”Vi er utroligt stolte af at få denne udmærkelse. At vores Single Malt Single Cask Whisky har vundet en guldmedalje ved International Wine & Spirit Competition (IWSC) 2024 med hele 95 point er simpelthen så stort. Derudover har vores Rom også opnået anerkendelse ved konkurrencen og har vundet en sølvmedalje med 94 points.” siger Direktør Christian Stadager fra Ærø Whisky, mens han med et kæmpe smil kigger på de fine certifikater der følger med fra IWSC. 

Hård konkurrence i whisky-verdenen

IWSC er en af de mest anerkendte konkurrencer inden for vin og spiritus. Den tiltrækker hvert år tusindvis af deltagere fra hele verden, der alle kæmper om at få en udmærkelse fra nogen af verdens bedste ’nosere’ (eng. ord for dem der dufter og smager). Især indenfor Worldwide Whisky er der hård konkurrence med mange deltagere fra hele verden. Produkterne vurderes af et internationalt ekspertpanel gennem blindsmagning, hvor dommerne ikke kender identiteten af de produkter, de smager. Hvert produkt vurderes ud fra en række kriterier såsom aroma, smag, kompleksitet, balance og helhedsindtryk. Udover den sensoriske evaluering gennemgår produkterne også en teknisk og kemisk analyse, for at bekræfte deres kvalitet og ægthed. 

Smagen af Ærø – med streg under Ø 

Ærø er ikke en bro fast ø, og man kommer kun til Ærø med færgerne eller andre skibe. Ærø Whisky får deres økologiske byg fra dedikerede marker på Ærø, og bruger deres egen udviklede økologiske gær baseret på øens frugt. Selv nogle af egetræsfadene er produceret af egetræ fra Ærø. Alt dette, øens omgivne hav og den kompromisløse tilgang til alle elementer i produktionen, smager igennem i den nye guldrandede Ærø Whisky Single Malt Single Cask. Som dommerne siger: “Duftnoter af fremtrædende havre og umodne frugter leder til en cremet smag med subtile noter af salt. Bløde krydderier af karamel og kanel udvikler sig til en kraftfuld, men glat finish, fremhævet af brunet smør, mørke frugter og vinterkrydderier.” Og Ærø Whisky Rom får denne dommerudtalelse med på vejen: “Duftnoter af anis og mynte leder til en smag, der sprudler af saftige æbler, fersken og nektarin, som udvikler sig til en finish med tobaks- og tørrede frugtnoter.

Ærø Whisky er bygget på visionen om at skabe noget af verdens bedste whisky udelukkende med råvarer fra Ærø 

Master Destiller og stifteren af Ærø Whisky, Michael Nielsen, havde en vision da han sammen med sin hustru Karin Nielsen, startede eksperimenter med lave whisky hjemme i Søby på Ærø i 2013. Visionen var at lave en af verdens bedste Single Malt whiskyer. Michael Nielsen siger: ”At vinde en guldmedalje og en sølvmedalje for vores rom i IWSC er både en stor ære og en anerkendelse af den høje kvalitet og det omhyggelige håndværk, der ligger bag vores Whisky og Rom. Det er et resultat af vores dedikation til at skabe enestående produkter, som afspejler Ærøs unikke karakter og vores passion for fremstillingsprocesserne. Både vores Whisky og Rom laves med vores egenudviklede gærstammer, som er frembragt af blomme- og æbleblomster på Ærø. Til vores Whisky anvender vi udelukkende lokal økologisk malt, og til Rommen anvendes kun økologisk melasse fra Caribien.”. Michael fortsætter: ”Tænk at vi på godt 11 år er kommet så langt med at forfinede vores håndværk. Jeg synes jo næsten, det er blot et par år siden at Karin (Michaels kone) sad og skrev etiketter og numre på fadende i hånden hjemme ved spisebordet i Søby, men de 11 år gør os jo til et af de ældste whisky destillerier i Danmark, og det kan vi se på vores lager. Vi glæder os til at vi meget snart kan begynde at dele de ældre aftapninger, vi går og gemmer på,  med vores kunder”. Michael sender samtidigt en venlig tanke til alle der gennem årene har troet på projektet. De mange trofaste folke-aktieholdere på øen, samt bestyrelsen, der har investeret gennem flere år, fordi de alle har troet på projektet og på Michaels dedikation. Og i øvrigt selv elsker at nyde den whisky og rom der kommer fra Michaels hånd.  

Et fællesprojekt i den rette ånd

Thomas Fischer, bestyrelsesmand gennem mange år siger: ” Jeg har kendt Michael siden 2015, hvor jeg, sammen med to gode venner, gik ind i ejerkredsen. Og ikke én gang har vi tvivlet på produktet eller dedikationen. I de første mange år Michaels og Karins enorme indsats, og sidenhen fra hele holdet på destilleriet. I dag er holdet bag Ærø Whisky Eddie, vores brygmester, Carina, vores gær ansvarlige, Michael, vores stifter og Master Destiller og Christian, vores direktør, hvis kone Lise, også har taget en tørn som ansvarlig for vores besøgscenter. På Ærø hjælper vi hinanden, og vi har gennem årene fået stor og afgørende støtte fra mange på hele Ærø. Det er holdets dedikation og den særlige ånd på Ærø der har bragt os til hvor vi er i dag.” 

Og så til kunderne

I virkeligheden er det jo kunderne, der er Ærø Whiskys sande dommere. Gennem årene er der kommet så mange positive tilkendegivelser fra kunder fra både nær og fjern. Ærø whisky håber, man vil nyde netop deres prisvindende produkter lige så meget, som de selv har nydt at skabe dem. Så hermed en opfordring til at smage og bedømme selv. Enten ved et besøg i besøgscenteret i gårdhaven på, Den Gamle Købmandsgaard i Ærøskøbing, hvor destilleriet ligger, eller ved at finde dem begge i webshoppen. 

For yderligere kontakt: 

Direktør, Christian Stadager: Tlf. 5196 8061, christian@aeroewhisky.com

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen