Ny analyse fra EjendomDanmark viser, at coronakrisen kan påvirke ejendomsmarkedet markant – og der kan være tale om tab i milliardklassen. Sker det, vil også byggeriet og den finansielle sektor blive ramt i næste led.

Coronakrisen har kastet en mørk skygge over økonomien i både Danmark og udlandet. Også ejendomsbranchen vil kunne blive hårdt ramt som følge af coronakrisen. Det viser en ny analyse fra erhvervsorganisationen EjendomDanmark. Her estimeres det, at tabet for ejendomsbranchen kan løbe op på mellem 2 og 4 mia. kr. på blot et år:

”Hvis krisen betyder, at mange butikker i sidste ende må dreje nøglen endegyldigt om, så rammer det også udlejerne, der står med et tomt lokale. Det tab bliver ikke dækket af hjælpepakker, og derfor vil det – særligt hvis det summer op – virkelig kunne mærkes i ejendomsbranchen. Desværre vil det ikke være isoleret, og det kan brede sig derfra,” siger adm. direktør Jannick Nytoft.

For selvom der altid har været butikker, der lukker eller flytter, så har der overordnet set også været nye klar til at overtage lokalerne. Men kan udlejerne ikke genudleje lokale, vil tomgangen stige. Og tabet på de lejemål, hvis de ikke genudlejes, er det, der samlet kan give ejendomsbranchen markante tab.

Mindre byggeri

Derfra risikerer det at sprede sig på flere fronter. Dels vil byggebranchen blive ramt, fordi ejendomsbranchen vil igangsætte færre projekter, dels vil det ramme det finansielle system, hvor ejendomme fx benyttes som pant ved udlån.

”Igangværende byggeprojekter bliver måske ikke stoppet, men det kan betyde, at der ikke er mulighed for at sætte nye projekter i søen. Ejendomsprojekter er store og ressourcekrævende. Fra konkret idé til lejerne kan flytte ind, går der som regel flere år, og det kræver både positive fremtidsudsigter og finansielle muligheder,” siger Jannick Nytoft, der dog også peger på, at netop denne faktor kan være væsentlig for at få gang i økonomien igen.

Fakta

  • Hvert år genudlejes 5-15 procent af alle erhvervslejemål
  • Ejendomsbranchens tab afhænger både af krisens dybde og krisens længde
  • Selv ved en relativt hurtig genopretning af økonomien, vil en lavere genudlejningsfrekvens alene koste branchen 2 mia. kr.
  • I værste fald kan regningen stige til 4 mia. kr. i løbet af 2020
  • Hertil skal lægges tab i forbindelse med udskydelse og nedsættelse af husleje for eksisterende lejere
  • Hvis vi går ind i en længerevarende recession, består de bredere risici blandt andet af faldende huslejeniveau, faldende ejendomspriser, forhøjede finansieringsomkostninger og et fald i nybyggeri og moderniseringer

Kontakter

Jannick Nytoft, Adm. direktør

27112073

jny@ejd.dk

PRESSEMEDDELELSE: Coronakrisen – store konsekvenser for ejendomsmarkedet

Kilde / Logo: EjendomDanmark

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen