Enestående nordisk tv-samarbejde fylder 50

Unikt samarbejde i nordisk tv fejrer halvt århundrede

Nordvision har siden sin opstart i 1959 spillet en nøglerolle i det nordiske tv-samarbejde. Samarbejdet har beriget tv-seere i alle fem nordiske lande med programmer som Fleksnes, Fanny og Alexander, MGP Nordic, Kontrapunkt og Ørnen. I dag er dette samarbejde mere omfattende end nogensinde før.

Aldrig har de nordiske public service-stationer haft så mange fælles projekter som nu. Antallet af samproduktioner stiger støt, og det samme gør antallet af sendetimer. I dag sender Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark mere nordisk tv end nogensinde tidligere i historien.

Den underliggende årsag er simpel: når stationerne går sammen, kan de producere mere indhold af højere kvalitet og til en lavere pris. Derudover udveksler de forskellige tv-stationer programmer på tværs af grænser, hvilket reelt betyder, at man får fem programmer for én pris.

Enestående resultater og dybe rødder

Nordvisions samarbejde er unikt og har ingen tilsvarende modstykker med lignende succes globalt. En del af forklaringen på dette er de nordiske landes fælles kultur og historie. Medarbejderne mellem parterne kan også udveksle viden og tips, da de ikke ser hinanden som konkurrenter, men som partnere.

Nordvision har for de nordiske seere budt på en bred vifte af programmer, der har bidraget til at forme en fælles nordisk identitet. Serier og programmer spænder fra underholdning og børne-tv til fakta, nyheder og drama, og har ofte opnået rekordhøje seertal.

Ifølge Lars Grarup, mediedirektør i DR, tilfører Nordvisionssamarbejdet en enorm værdi til DR’s brand og gør DR unik i forhold til nationale konkurrenter. Alle de nordiske tv-stationer arbejder intensivt på at styrke den gensidige programudveksling endnu mere.

Perspektiver og fremtid

Henrik Hartmann, generalsekretær for Nordvision, bemærker at samarbejdet udveksler omkring 3600 tv-programmer årligt. Den fælles indsats i samarbejdet giver en samlet gevinst, der er større end summen af de individuelle bidrag. Kreativitet og innovation er også kritiske elementer i dette samarbejde, især givet de udfordringer, som public service tv-stationer i Norden i dag står over for.

Fakta om Nordvision inkluderer, at samarbejdet genererer ca. 1800 timer tv årligt til partnerne, som inkluderer DR, NRK, RUV, SVT, KNR, KVF, UR og YLE. Nordvision blev etableret i 1959 og har siden da udvidet til at inkludere flere partnere, såsom Grønland og Færøerne gennem DR, og Utbildningsradioen via SVT.

Markante nordiske samproduktioner gennem tiden inkluderer Kontrapunkt, Underholdningsprogrammerne i 1960-erne, Udvandrerne og Nybyggerne, Fleksnes og Hylands Hjørne i 1970’erne, Fanny og Alexander og Den gode vilje, Riget, MGP Nordic Jr., og mange flere. Succesen for nordisk tv-dramatik har aldrig været større, med næsten 400 timers nordisk TV-dramatik produceret årligt.

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen