Når jeg fylder 50 år onsdag den 29. september, skal jeg ikke fejre min fødselsdag på en af de mange restauranter i Aarhus. Sammen med min virksomhed Food from Denmark er jeg fløjet til den estiske hovedstad Tallin for at deltage i Tallin Food Fair. Det er den første fødevaremesse, som bliver afholdt, siden coronapandemien satte en stopper for de internationale fødevaremesser. En bedre fødselsdagsgave kunne man ikke ønske sig. Det er et tegn på, at nu åbner vi op igen, efter vi har været lagt ned af corona i halvandet år.
Når der står en messe for døren, bliver den prioriteret frem for alt. Gennem årene har vi deltaget på mere end 200 messer, og vi har koordineret over 1800 messestande rundt om i verdenen på nogle af de allerstørste messer som PLMA, SIAL og ANUGA. Virksomheder skal vejledes og præsenteres bedst muligt på messen. Der skal vi koordinere de danske stande til messerne og sørge for, at alt spiller. Vi har faciliteret, at danske fødevareproducenter er kommet på hylderne i nogle af verdens største detailkæder som Walmart, Carrefour og Lidl. Når de danske producenter får sådan nogle ordrer, efter at vi har vist dem frem på en messe, bliver jeg stolt af vores arbejde. Derfor bliver en messe tit prioriteret over privatlivet. Også selvom, det kan betyde, at jeg skal bruge min egen 50-års fødselsdag på at trække paller rundt i en messehal i Tallin, hvis det kan være til hjælp for kunderne.
Tilbage på skinner efter corona
Selvom der har været stilstand i markedet under corona-pandemien, bliver de danske fødevarer stadig efterspurgt ude i verdenen. I Danmark er vi internationalt anerkendte for vores høje kvalitet, fødevaresikkerhed og stabile leverancer. Nu handler det om at sætte gang i toget igen og bringe den danske fødevareeksport tilbage på sporet. Det vil vi gerne præsentere med vores eksportfremstød, strategiske rådgivning og koordinering af eksportnetværk, som Food from Denmark har arbejdet med siden 2005. Forretningen ligger aldrig stille, og et af vores nyeste forretningsområder er fiskebranchen, hvor vi skal arbejde med de afgørende messer: SEG og Bremen Fish.
Vi har lige flyttet virksomheden tilbage til Aarhus, hvor jeg er vokset op. Her kan vi virkelig mærke de nyeste trends på den pulserende madscene i de små gader i Latinerkvarteret, street food-markederne eller i de små bagerier. På få år kan de her trends, som man ser i Aarhus gader, blive opsamlet af en stor virksomhed og blive inkorporeret i fødevareproduktionen, så de til sidst kan ende på supermarkedshylder i hele verdenen. Det er fedt at kunne se, hvordan tingene kan bevæge sig fra gaderne og ud i detailhandlen. Jeg elsker, at vi i Food from Denmark er med til at udbrede lokale, danske smagsoplevelser på tværs af landegrænser.
Med venlig hilsen Karsten Nielsen, direktør Food from Denmark
Blå bog:
Karsten Nielsen
Født 29. september 1961 i Aarhus.
Direktør for Food from Denmark, som han grundlagde i 2005. Har arbejdet med fødevareeksport i 25 år.
Medejer af Vinimondo A/S, der sælger vin til detailkæder og specialforretninger.
Bor i Aarhus med konen Maja Nielsen og sønnerne Rasmus og Mikkel.
Kilde / Logo / Foto: Food from Denmark