Alle piger har ret til at gå i skole. Det slog H.K.H. Kronprinsessen fast på FN’s Internationale Pigedag. Sammen med 14-årige Farzana fra slummen i Bangladesh leverede hun budskabet foran elever på Gasværksvejens Skole i København.

PRESSEMEDDELELSE: H.K.H. Kronprinsessen gav sin stemme til slummens piger
Kronprinsessen og Farzana talte til medierne foran Gasværksvejens Skole. Foto: PlanBørnefonden/Niels Busch

”I dag handler om at give en stemme til de piger, som ikke har mulighed for at sige fra. Vi skal lytte til de piger – ikke kun i dag – men hver dag, indtil de kan vælge frit. Alt for mange steder bliver et barns liv afgjort, når det bliver født som pige eller dreng. Mange millioner piger kan ikke få deres drømme om at blive politibetjent, sygeplejerske eller politikker opfyldt,” sagde H.K.H. Kronprinsessen, da hun sammen med Farzana talte til pressen foran Gasværksvejens Skole for at markere FN’s Internationale Pigedag.

Her holdt Kronprinsessen og Farzana et oplæg om pigers rettigheder som en del af PlanBørnefonden og Plan Internationals måde at markere Pigedagen på. Her får piger lov til at overtage magtfulde og indflydelsesrige positioner for en dag for at sætte fokus på deres sag. Blandt andet har to piger styret debatsiderne på en af Australiens største aviser, i Østtimor overtog en 17-årig pige præsidentembedet, og i Danmark var det altså Kronprinsessen, som gav sin platform og mikrofon til Farzana.

Først talte Kronprinsessen dog selv om alle de piger, der mangler på skolebænkene verden over:

”Det er 130 millioner piger, der ikke går i skole. Det er let at blive modløs og give op, når man hører så svimlende et tal. Men det gør jeg faktisk ikke. Der findes nemlig tusinder af piger og unge kvinder verden over, der gør en forskel. Piger, som hver dag arbejder for ligestilling i lande, hvor den synes så uopnåelig. De arbejder ufortrødent for at få piger tilbage på skolebænken. De kæmper for deres egne rettigheder, men de kæmper i lige så høj grad for andres.”

En af de piger er netop Farzana, som efterfølgende overtog talerstolen og fortalte de jævnaldrende danske elever i salen om pigers problemer med at komme i skole i slummen, hvor hun bor.

”Jeg håber, min tale får folk til at forstå, at hvis vi piger får de samme muligheder som drenge, kan vi gøre det umulige. Og lige nu er det umuligt for mange piger i Bangladesh at få lov at gå i skole og tage en uddannelse, så de kan skabe sig en fremtid,” fortæller Farzana.

De tror, jeg skal sælges

Besøget i Danmark er første gang, Farzana er uden for slummen i Dhaka – hovedstaden i Bangladesh.

”Til daglig har jeg ikke engang mulighed for at besøge parkerne eller shoppingcentrene, hvor jeg bor. Så at stå her i Danmark er helt vildt. Jeg føler mig meget privilegeret. I morges fik jeg lov at besøge Kronprinsessen på Amalienborg, inden vi skulle ud på skolen. Hun inviterede på te i et rum, der i mit samfund ville være stort nok til, at fire familier kunne bo der,” fortæller Farzana.

Det private møde gjorde også indtryk på Kronprinsessen:

”Det har været en stor og unik oplevelse at tale med Farzana. Jeg er taknemmelig og beæret over, at hun vil fortælle sin historie. Hun er en pige med en stærk vilje, som har fået mulighed gennem PlanBørnefonden og sine forældre for at gøre, hvad hun kan, for at skabe en forandring for hende og andre piger i hendes område.”

De lokale fra Farzanas slum var til gengæld mistænksomme, da den 14-årige pige fortalte, hun skulle til Danmark for at tale med landets kronprinsesse.

”Mange forstod det ikke og talte dårligt om, at jeg skulle af sted. De er vant til, at når en pige forlader slummen, er det fordi, hun er blevet solgt til en mand. Så de troede, jeg skulle sælges til en mand her. Men jeg har sørget for at tage en masse billeder, så de kan se, jeg har det godt. Hvis mit besøg her kan få dem til at holde op med at misforstå og skabe bare én god forandring, hvor jeg bor, bliver jeg virkelig glad.”

Alle på vejen er børnebrude

At der er brug for en positiv forandring, hvor Farzana bor, er der ingen tvivl om. På den ”vej” i slummen, hvor Farzana bor, er der 15 piger i alderen 12-14 år. Farzana fortæller, at hun er den eneste af dem, der ikke er blevet gift endnu.

”Det gør mig meget trist, at det er sådan. Dem med indflydelse i mit område er meget konservative. De tror ikke, at piger kan noget som helst. De er vant til, at piger skal giftes tidligt, så de presser forældre til at gifte deres piger væk. Det betyder, at pigerne er nødt til at droppe ud af skolen, og så får de ikke chancen for at skabe deres egen fremtid. Mine forældre fik også besøg af folk, som sagde, det var bedst, hvis jeg blev gift. Men mine forældre stod heldigvis imod og lod mig fortsætte i skolen.”

Forhåbentlig kan Farzana og H.K.H. Kronprinsessens kamp for pigers rettigheder være med til at sikre, at flere får lov at ende som bogorme i stedet for børnebrude.

PRESSEMEDDELELSE: H.K.H. Kronprinsessen gav sin stemme til slummens piger

Kilde / Logo: PlanBørnefonden. Foto: Niels Busch

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen