Store mængder af farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, er blevet fundet i menneskekroppen. Det viser et nyt studie offentliggjort af Zero Waste Europe i dag, som bl.a. den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, har deltaget i. I alt blev 28 forskellige kemikalier analyseret, og man fandt i gennemsnit 20,5 kemikalier i hver urinprøve (Den urinprøve med færrest kemikalier indeholdt 18 forskellige typer af kemikalier, mens den med flest indeholdt hele 23). Studiet tilskynder øget politisk handling for at beskytte både sundhed og miljø.

PRESSEMEDDELELSE – Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, fundet i mennesker

Formålet med studiet er at se, om der er kemikalier som f.eks. ftalater og fenoler i testpersonernes urin. Ftalater og fenoler bruges ofte i engangsemballage af plastik godkendt til fødevarebrug, selvom mange forskere forbinder dem med kræft, hjerte-kar-sygdomme, reproduktionsproblemer og nedsat immunforsvar.

Studiet blev gennemført af Zero Waste Europe sammen med fem medlemsorganisationer og havde i alt 52 testpersoner fra seks forskellige lande. Testpersonerne inkluderer bl.a. politikkere, kunstnere, kokke, journalister og andre offentlige figurer – Og herunder altså også EU’s konkurrencekommissær og tidligere dansk minister Margrethe Vestager.  

I forbindelse med Vestagers deltagelse i studiet udtalte hun:

Vi skal alle sammen kunne stole på, hvad, vi spiser, er sikkert. Det handler om alt fra at have gode og sikre fødevarer, der er til at betale, og som vi kan spore, hvor kommer fra – til at sikre, at fødevareemballagen er fri for farlige kemikalier, som kan være skadelige for vores helbred. Adgang til sund og sikker mad bør ikke være et privilegie for de få. Det er en nødvendighed for alle”.

I marts 2020 udgav en gruppe af anerkendte forskere en konsensuserklæring om, at den fortsatte brug af visse kemikalier i fødevareemballage udgør en sundhedsrisiko, hvilket fik mere end 230 NGO’er over hele verden til at skrive under på, at de var bekymrede for udviklingen, heriblandt Plastic Change.

PRESSEMEDDELELSE: Mission – ny kampagne skal informere om det usynlige plastikproblem med mikroplastik

Kilde / Logo / Foto: Plastic Change

Skriv en kommentar til pressemeddelelsen