Hos DIF er der begejstring over, at rammerne for igangsættelsen af den professionelle idræt nu er forhandlet på plads. Det betyder, at flere ligaer kan komme i gang med kampe og professionelle atleter kan sætte turbo på træningen.
Da statsminister Mette Frederiksen i torsdags offentliggjorde den genåbningsaftale, som alle partier i folketinget stod bag, blev der givet grønt lys til, at den professionelle idræt kunne genoptages med øjeblikkelig virkning.
Siden er der blevet arbejdet på højtryk med at konkretisere i retningslinjerne for, hvem der er omfattet af den professionelle idræt og under hvilke rammer træning og kampe kan genoptages. Lørdag eftermiddag blev det sidste punktum sat.
”Det er virkelig en lettelse og en stor glæde, at en række af vores sportsgrene igen kan sætte deres ligakampe i gang, og at vores professionelle atleter igen må træne for fuld styrke. Det får kæmpe stor betydning – både sportsligt og økonomisk” fastslår Morten Mølholm Hansen, adm. direktør i Danmarks Idrætsforbund.
Helt konkret betyder det, at der fra myndighedernes side dispenseres for forsamlingsforbuddet og forbuddet mod åbning af indendørs sportsfaciliteter, når det gælder en række ligaer og professionelle atleter.
Stor betydning
Det er efterhånden velkendt, at superligaen i fodbold sættes i gang uden tilskuere snarest muligt. Der åbnes også for kvindernes fodboldliga, men de nye retningslinjer betyder også åbning for en række andre idrætter.
”For at nævne nogle få eksempler, så betyder det bl.a., at vores verdensmestre i banecykling har grønt lys til at træne indendørs, at badmintonligaen kan spilles færdig, og at alle Team Danmark-svømmere igen kan hoppe i bassinet” siger Morten Mølholm og fortsætter:
”Det har stor betydning for, at de kan fastholde deres sportslige niveau og for mulighederne for dansk succes på de internationale sportsarenaer fremadrettet” siger Morten Mølholm Hansen.
Dansk eliteidræt har været ekstremt presset af coronakrisen. Indtægter er forvundet og træningsmulighederne har for mange været stærkt begrænsede. I april offentliggjorde Salling Fondene, KIRKBI og regeringen en håndsrækning til de danske atleter på i alt 40 mio. kr. Den håndsrækning har givet ro i maven hos mange atleter, og med den nye aftale bliver der også mulighed for mere optimale træningsforhold.
Flere kommer med i næste fase
Udover en række specifikke ligaer, så er det atleter, som hovedsageligt lever af indtægter fra deres idræt, er indplaceret i en af Team Danmarks atletkategorier eller figurerer i en OL/PL-bruttogruppe, der er omfattet af den nye aftale.
Dermed vil der være nogle elite-udøvere, som fortsat må væbne sig med tålmodighed, men en del af dem kan formentlig se frem til flere muligheder om mindre end en måned.
”Heldigvis er det lykkedes at få idrætten godt med i genåbningsaftalen, så vi allerede den 8. juni kan få genåbnet for langt flere idrætsaktiviteter. Det kommer naturligvis til at foregå under visse corona-restriktioner, men der er ingen tvivl om, at den gradvise åbning af idrætten er vigtig – både sportsligt, socialt, mentalt og økonomisk” fastslår Morten Mølholm Hansen.
Hvilke idrætsaktiviteter, som kommer til at indgå i fase 3, og under hvilke former, den kan udøves, vil blive konkretiseret i perioden frem mod den 8. juni. Igangsættelsen afhænger dog af, at der fortsat er kontrol over smittespredningen i det danske samfund.
Fakta:
Følgende er omfattet af de nye retningslinjer for professionel idræt:
- De to øverste rækker i fodbold, mænd
- Den øverste række i fodbold, kvinder
- Den øverste række i håndbold, mænd
- Den øverste række i håndbold, kvinder
- Den øverste række i ishockey, mænd
- Den øverste række i badminton
- Trav- og galopløb på de 9 væddeløbsbaner udøvet af kuske og ryttere med professionel licens
- Øvrige professionelle idrætter, hvor hovedparten af udøverne lever af indtægter fra deres idræt
- Atleter på et højt internationalt niveau, som hovedsageligt lever af indtægter fra deres idræt eller som er indplaceret i en af Team Danmarks atletkategorier eller figurerer i en OL/PL-bruttogruppe
Al ovenstående sker uden tilskuere.
De nærmere retningslinjer for genoptagelsen af professionel sport i Danmark bliver lagt på DIF’s hjemmeside snarest muligt.
Kontakter
Morten Mølholm Hansen, Administrerende direktør
Britt Spangsberg, Kommunikations- og HR-chef
Kilde / Logo: Danmarks Idrætsforbund