Det er i disse dage 15 år siden, bevægelsen Stop Spild Af Mad gik i luften. Og en undersøgelse foretaget i forbindelse med bevægelsens jubilæum fastslår, at hele 94 % af befolkningen oplever mere fokus på madspild i dag end den gang. Den positive udvikling glæder fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), som var den første danske politiker i nyere tid, der gik ind i kampen mod madspild som daværende miljøminister.

PRESSEMEDDELELSE - Efter 15 år: Danskerne har i dag et meget stærkere fokus på madspild

FOTO: Andreas Mikkel Hansen

I dag for 15 år siden blev ideen til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad født. I dag er Stop Spild Af Mad fra jord til bord en omfattende folkebevægelse, som også når ud over landets grænser.

Og arbejdet har båret frugt. Stor set hele den danske befolkning har i dag øget fokus på madspild. Ifølge den nyeste gallupundersøgelse fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad angiver hele 94 % af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Kun 3 % svarer “nej” og 3 % svarer “ved ikke”.

Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad og idékvinden til bevægelsen, Selina Juul, glæder sig over udviklingen:

“Jeg husker, at der for 15 år siden stort set ikke var nogen, der snakkede om madspild. I dag er kampen mod madspild cementeret og forankret hos danskerne og er blevet en konkurrenceparameter hos virksomhederne. Men vi er ikke i mål endnu, da der fortsat eksisterer et for stort madspild i Danmark – så vi stopper ikke foreløbig.”

Den positive udvikling glæder fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Han var den første danske politiker i nyere tid, som gik ind i kampen mod madspild.

Som daværende miljøminister inviterede han Stop Spild Af Mad til møde, og åbnede dermed den politiske dør for forbrugerbevægelsen. Hver eneste danske regering har siden da aktivt arbejdet med kampen mod madspild, og Troels Lund Poulsen er stadig officiel ven af bevægelsen.

”Der er slet ingen tvivl om, at vi danskere i dag har en helt anden opmærksomhed på madspild end for 15 år siden. Det har Stop Spild Af Mad sin del af æren for, og jeg er stolt af, at jeg var med til at skubbe på for, at vi fik sat fokus på det, der var og er et stort problem. Og jeg håber, at vi i de næste år får taget nye landvindinger i den retning,” siger Troels Lund Poulsen, fungerende forsvarsminister (V).

PRESSEMEDDELELSE - Efter 15 år: Danskerne har i dag et meget stærkere fokus på madspild

FOTO: Steen Brogaard

Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad var de første to organisationer, der for alvor fik gang i diskussionen om madspild. I 2006 gennemførte Landbrug & Fødevarer således de første beregninger på husholdningernes madspild.

I 2008 blev forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad lanceret, inspireret af beregninger fra Landbrug & Fødevarer. Og i slutningen af 2008 afskaffede detailkæden REMA 1000 Danmark mængderabatter og indførte styk-rabatter i alle kædens danske butikker med inspiration fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Disse tre faktorer blev startskuddet til en årelang kamp mod madspild i og udenfor Danmarks grænser.

Sidenhen er kampen mod madspild blevet en folkebevægelse i Danmark og i udlandet – og politikere, organisationer, detailkæder, kantiner, virksomheder og forbrugere arbejder i stigende grad aktivt med at forebygge og reducere madspild i Danmark. Kampen mod madspild bidrager til realiseringen af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling UN Sustainable Development Goal 12.3 – at halvere madspild og fødevaretab inden 2030.

Udover fokus på forbrugere, har foreningen Stop Spild Af Mad de seneste år også etableret mange partnerskaber med fødevareindustrien. Fx. har foreningen Stop Spild Af Mad tætte strategiske erhvervspartnerskaber med REMA 1000 Danmark og Jespers Torvekøkken. Derudover har foreningen Stop Spild Af Mad erhvervspartnerskaber med gode danske producenter som fx. Nordic Greens (fhv. Alfred Pedersen & Søn), Geia Food, Orskov Foods, DanRoots, Them Andelsmejeri, Daloon, Danish Crown Foods, Carletti og mange flere.

Udover fælles oplysningskampagner til forbrugere om bedre udnyttelse af maden, hjælp til egne interne processer til at minimere madspild og meget mere, sørger foreningen Stop Spild Af Mad’s erhvervspartnerskaber og samarbejder for, at tonsvis af gode men ukurante og frasorterede fødevarer bliver solgt i butikkerne i stedet for at gå til spilde hos landbruget eller fødevareindustrien. Disse stærke samarbejder er blevet en aktiv del af foreningen Stop Spild Af Mad’s vedvarende arbejde i kampen mod madspild.


Yderligere information:

Link til undersøgelsen (akkreditering: Kantar Public for Stop Spild Af Mad):
https://stopspildafmad.dk/kantarpublicforstopspildafmad2023.pdf

Foto af fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) – fotograf akkreditering Steen Brogaard:
https://www.ft.dk/-/media/cv/foto/2015/v/troels-lund-poulsen/troels_lund_poulsen-fotograf_steen_brogaard.ashx

Foto af stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul – fotograf akkreditering Andreas Mikkel Hansen:
https://stopspildafmad.dk/artikler/selinajuulfotoafandreasmikkelhansen.jpg

Pressekontakt Stop Spild Af Mad:
Tlf.: +45 40 72 06 01
e-mail: info@stopspildafmad.org

Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret siden 2008. Stop Spild Af Mad er Danmarks største og ældste bevægelse mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i juli 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul har skrevet adskillige nationale og internationale bøger, publikationer og kronikker om madspild og er bl.a. medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. Selina Juul har modtaget flere priser for sit arbejde med Stop Spild Af Mad. I 2014 blev Selina Juul kåret til Årets Dansker af Berlingske. I 2020 blev Selina Juul kåret til Årets Europæer 2020 af et af verdens største magasiner Reader’s Digest. Se mere på www.stopspildafmad.org

Pressemeddelelse - Presserum - STOP SPILD AF MAD - Logo

KILDE / LOGO: Stop Spild Af Mad

Øverste foto: Andreas Mikkel Hansen

Nederste foto: Steen Brogaard